Топ 10 најугроженијих врста у Канади

У овом чланку ћу говорити о 10 најугроженијих врста у Канади, тренутно у Канади има толико угрожених животиња, неке од њих су на ивици изумирања.

Неке од угрожених животиња у Канади су наставиле да умиру у свом броју док се друге опорављају, важно је знати да влада и људи дају све од себе да спасу ове животиње.

Последњих деценија дошло је до пораста толико много фактора који утичу на дивље животиње, укључујући глобално загревање, климатске промене, индустријско загађење и деградацију станишта. Иако се чини да нема довољно угрожених врста у канадским чланцима, чињеница да су многе животињске врсте у Канади угрожене и прелеп посао који земља обавља да би помогла овим животињама не може се гурнути под тепих.

Колико угрожених врста постоји у Канади?

У Канади постоји преко 500 угрожених врста од којих је око 4% пред изумирањем.

Топ 10 најугроженијих врста у Канади

Читајући испод, наћи ћете листу и детаље о 10 најугроженијих животиња у Канади и такође сазнати зашто су оне угрожене.

  1. Ирвас
  2. Поларни медвед
  3. Сиви соко
  4. Орца
  5. Белуга кит
  6. Врућа ждрал
  7. Велики тетријеб
  8. Бурровинг овл
  9. Гризли медвед
  10. Кит-убица.

Ирвас

Ирваси су такође познати као карибу је једна од угрожених врста у Канади, то је врста јелена која је поријеклом из арктичког субарктика, бореала, бореала и тундре у Еуреки, Сибиру и Сјеверној Америци.

У дивљини постоји 17 подврста ирваса, од којих 15 још увек постоји, док су 2 подврсте изумрле. Популација ирваса је у последње две деценије преполовљена.

Подврсте ирваса варирају по величини и боји, највећи од њих је бореални карибу док је најмањи ирвас Свалбард.

Мужјаци и женке ирваса узгајају рогове годишње, али не расту све женке, проценат женки које узгајају рогове варира међу различитим популацијама ирваса. Сви рогови мужјака су већи од рогова женки.

Људи који живе у артику ослањају се на ирвасе за склониште, одећу и храну. Лове и узгајају ирвасе за њихово месо, кожу, млеко и рогове, користе се и у транспорту.

Ирваси имају период трудноће од седам и по месеци, животни век им је 15 година у дивљини и 20 година у заточеништву.

Током зиме, ирваси се хране лишајевима до којих доспевају копањем по снегу. Живе у групама од 6 до 13 јединки. Ова врста је деценијама на листи угрожених врста у Канади


ирваси-или-карибу-угрожене-врсте-у-Канади


Lokacija (head office) Ирваси се могу наћи у шумама бореалне и арктичке тундре широм Канаде, Аљаске, Гренланда, Русије и Скандинавије.

Исхрана: Имају широк спектар исхране, али се углавном хране гљивама, лишћем, изданцима, травама, маховинама, папрати и биљем.

Дужина: Расту између 5.3 и 6.9 стопа.

Број преживелих појединаца: У свету има око 2 милиона ирваса, а у Канади око 8,500 ирваса.

Тежина: У просеку су тешки од 80 до 180 килограма, али се зна да понекад прелазе 250 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Главни разлог зашто су једна од угрожених врста у Канади су климатске промене.
  2. Глад због додатних слојева леда који покривају лишајеве због климатских промена.
  3. Ниска стопа репродукције.
  4. Потхрањеност.
  5. Неефикасно планирање коришћења земљишта.
  6. Померање вегетације.

Поларни медвед

Поларни медвед је једна од угрожених врста у Канади, такође је највећи познати живи грабежљивац на копну, такође је највећи од свих врста медведа, поларни медведи углавном рађају, али већину живота проводе на морском леду .

Поларни медведи су морске животиње и савршени пливачи, а опстанак зависе и од морског леда. Под водом могу остати до 3 минута, поларни медведи лове и под водом.

Одрасли поларни медведи немају природних предатора осим својих колега поларних медведа, младе поларне медведе понекад убијају вукови и други месождери.

Поларни медвед се одлично прилагођава животу у непријатељском окружењу леда и отвореног мора, а ипак се налазе на листи угрожених врста у Канади.

Поларни медведи складиште сало када је плен доступан и живе од ускладиштене масти кад год нема доступног плена. Упркос овим адаптацијама, поларни медведи су једна од угрожених врста у Канади.

Поларни медведи заправо имају црну боју, али због прозирне природе њиховог крзна, изгледају као бели јер крзно рефлектује светлост око себе.

Поларни медведи су веома лоши ловци, са само око 2 одсто успеха у лову. Поседују веома моћан и ефикасан осећај мириса, који им помаже да открију плен на удаљености до једне миље.


поларни-медвед-угрожена-врста-у-канади


 

Lokacija (head office) Поларни медведи се могу наћи у Канади и другим деловима арктичког круга.

Исхрана: Поларни медведи су свеједи и чистачи.

Дужина: Мужјаци одраслих поларних медведа мере између 7 до 9 стопа, док женке мере између 5 и 7 стопа.

Број преживелих појединаца: У дивљини има око 27,000 поларних медведа.

Тежина: Мужјаци поларних медведа у просеку имају између 350 и 700 килограма, док

Разлози зашто су угрожени

  1. Уништавање станишта.
  2. Глобално загревање.
  3. Недоступност плена.
  4. Рударство нафте и гаса.

Сиви соко

Сиви соко је тренутно једна од угрожених врста у Канади, познат је као патка јастреб у Северној Америци, сиви соко је велика врста сокола и такође птица грабљивица.

Перје на леђима сивог сокола је обично плавичасто-сиво, такође има црне главе и беле доње стомаке. Сив соко је најбржа птица на свету, са брзином која достиже 320 километара на сат док рони да ухвати плен, уједно је и најбржа животиња на свету. Највећа измерена брзина сокола је 389 километара на сат.

Женке сивог сокола су веће од мужјака, сиви соко треба годину дана да сазре до полне зрелости и паре се до краја свог живота, као једна од угрожених врста у Канади, сиви соко је заштићен и очуван у дивљини и заточеништво.

Сиви соколови у просеку живе од 7 до 15 година, селице су и најмоћнија су врста сокола. Имају моћан вид, осам пута ефикаснији од људског, па плен виде са удаљености од чак 3 километра.

Ноздрве сивог сокола су обликоване тако да ветар високог притиска на који наилазе током роњења не оштећује њихова плућа, имају и трећи провидни капак који чува прљавштину док роне без ометања вида.


сив-сокол-угрожена-врста-у-канади


Lokacija (head office) Могу се наћи у скоро свим земљама света.

Исхрана: Они су месождери.

Дужина: Има просечну дужину тела од 14 до 19 инча и просечан распон крила од 3.3 до 3.6 стопа.

Број преживелих појединаца: У Канади има око 7,000 сивих сокола.

Тежина: Имају просечну тежину од 0.55 до 1.25 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Задирање и уништавање станишта.
  2. Претерани лов.
  3. Недоступност плена.
  4. Широка употреба органохлоридних пестицида.

Белуга кит

Белуга кит је једна од угрожених врста у Канади, налази се у арктичком и под-артику, назива се и бели кит  Море канаринац, због своје боје и високих тонова које производи.

Белуга китови су већи од делфина и мањи од китова, немају леђна пераја; ова карактеристика им омогућава да са лакоћом побеђују под леденим покривачем. Обично су беле, користи ехолокацију као китови и поседују високо развијено чуло слуха, те им способности омогућавају да пронађу рупе за дисање испод ледених покривача.

Белуга китови живе у групама од око 10 јединки осим током лета када се могу наћи у групама од стотина и хиљада у приобалним областима, они су дубоки рониоци, али спори пливачи, са способношћу да роне 2,300 стопа (700 метара) испод. површину воде.

Они су миграторни, али неке од популација су седентарне. Белуга кит је први пут уврштен на листу угрожених врста 2008. године, иако је заштићен законом, остао је једна од угрожених врста у Канади.

Белуга китови су рођени тамно сиви и губе пигментацију како сазревају, орган ехолокације; названа диња, налази се у центру главе, диња је флексибилан и мења облик док емитује звук.


белуга-кит-угрожена-врста-у-Канади


Lokacija (head office) То су арктичке и субарктичке воде.

Исхрана: Исхрана китова Белуга варира што мења годишња доба и доступност хране.

Дужина: У просеку расту између 8.5 и 22 стопе.

Број преживелих појединаца: На свету има мање од 200,000 китова белуга.

Тежина: У просеку су тешки између 680 и 1,100 килограма, али могу бити и преко 1,500 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Лове их поларни медведи и китови убице.
  2. Неконтролисани лов од стране људи.
  3. Контаминација водних тијела синтетичким хемикалијама.
  4. Климатске промене.
  5. Ширење заразних болести.

Вхоопинг Цране

Ждрал кран је врста птица, име је изведено по њеном хрипавцу и дугачком врату попут ждрала, једна је од угрожених врста у Канади упркос свом дугом животном веку од 22 до 24 године, врста је гурнута на ивицу изумирање 1941.

Ждрал велики ждрал је једна од две врсте ждралова пореклом из Северне Америке, одрасли ждралови имају белу боју, црне врхове крила (видљиво током лета) и црвене круне, заједно са дугим, црним и шиљастим кљуновима. Током лета, вратове и ноге држе усправно, а ноге вуку иза тела.

Оне су једна од највећих врста ждралова на свету, врста је највиша од свих птица Индијанаца, а такође и једна од најтежих врста на континенту.
Умеју да дају гласне позиве који се чују неколико километара даље, упућују те позиве у различите сврхе укључујући упозорење на потенцијалну опасност, „унисонан позив“, позив удварању, позив на одбрану територије.

Једина позната самоодржива популација ждралова који се размножавају у Канади и проводе своје зиме у Тексасу, упркос напорима за очување уложеним, врста и даље има место међу 10 најугроженијих врста на Флориди.


кран-угрожена-врста-у-канади


Lokacija (head office) Мигрирају око Канаде, Мексика и Америке.

Исхрана: Хране се неким воденим бескичмењацима, малим кичмењацима и биљним производима.

Дужина: У просеку имају распон крила између 6.58 и 7.58 стопа.

Број преживелих појединаца: У дивљини има мање од 1,000 ждралова.

Тежина: Мужјаци су у просеку тешки 7.3 килограма, док су женке у просеку тешке 6.2 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Лов природним предаторима, међу њима се истиче црни медвед.
  2. Прекомерни лов од стране људи.
  3. Уништавање станишта.

Велики тетријеб

Велики тетријеб је једна од угрожених врста у Канади, назива се и „кокошка жалфија“, највећа је врста тетријеба у Северној Америци

већи тетријеб је птица која није селица, иако се током зиме може кретати на кратке удаљености од свог простора за размножавање до нижих надморских висина, већи тетријеб прави своје гнездо испод грмова жалфије или травнатих површина.

Одрасли мужјак тетријеба обично има сивкасту боју, тамнобраон грло, белу дојку, црни стомак, жуту мрљу на сваком оку и две жућкасте кесе на врату, док одрасла женка има сиво-браон боју, тамни стомак. , и светло-браон грло.

Не једу тврдо семе јер нису у стању да их сваре због немишићаве природе њиховог усева. Женке полажу јаја у канџама од 6 до 8 јаја, са временом инкубације од 25 до 27 дана, врста трпи високу стопу напуштања гнезда, ово су неки од разлога што су данас једна од угрожених врста у Канади.


већи-жадљи-тетријеб-угрожена-врста-у-канади


Lokacija (head office) Могу се наћи у неким деловима Канаде и Америке.

Исхрана: Младунци једу углавном инсекте, док су одрасли више биљоједи, а њихова исхрана се састоји углавном од трава и шикара.

Дужина: Одрасли мужјаци имају просечну дужину између 66 и 76 центиметара, док женке у просеку расту између 48 и 58 центиметара.

Број преживелих појединаца: Процењује се да има око 200,000 до 500,000 појединаца.

Тежина: Одрасли мужјаци у просеку имају између 1.8 и 3.1 килограма, а женке између 0.9 и 1.8 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Губитак станишта.
  2. Лов природним предаторима.
  3. Фрагментација станишта.
  4. Задирање инвазивних врста.
  5. Застрашујући положај који својим арбореалним предаторима пружају далеководи.

Бурровинг Овл

Сова која буља једна је од угрожених врста у Канади, једна је од ретких врста сова које су активне током дана иако лове углавном ноћу, налазе се како живе на отвореним травњацима и праве гнезда и склоништа у јазбинама које се често праве. од неких других животиња (већина преријских паса).

Одрасле јединке су мале величине, имају дуге ноге, светле очи, беле обрве, белу мрљу на бради, црно жуте или сиве кљунове, спљоштене дискове лица, сиве ноге, смеђе главе, крила са белим мрљама, без чуперака у ушима.

Врста показује мали полни диморфизам, при чему мужјаци имају дуже делове тела, а женке теже. Младе сове које се укопавају изгледа су сличне одраслима, али поседују глатке пречке преко горњег крила, немају беле мрље и могу да имају груди жуте боје.

Сезона гнежђења сова укопаних обично почиње крајем марта или априла, имају један пар за парење осим мужјака који повремено имају два, донекле могу толерисати присуство човека у свом станишту. Људске активности остају фактор број један који их држи на листи угрожених врста у Канади.


сова-угрожена-врста-у-канади


Lokacija (head office) Могу се наћи у Северној Америци, Јужној Америци, Колораду, Мексику, Бразилу и Канади.

Исхрана: Они су сваштоједи који се хране углавном бубама, скакавцима, травом и шикаром.

Дужина: Имају просечну дужину од 19 до 28 центиметара и просечан распон крила између 50.8 и 61 центиметар.

Број преживелих појединаца: Процењује се да има мање од 10,000 гнездећих парова.

Тежина: У просеку су тешки између 0.14 и 0.24 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Злоупотреба пестицида.
  2. Тровање колонија преријских паса.
  3. Саобраћајне несреће.
  4. Губитак станишта и фрагментација.

Гризли медвед

Гризли је једна од угрожених врста у Канади, подврста је мрког медведа, називају га и 'северноамерички мрки медвед'. Утврђено је да су медведи гризли који живе у приобалним подручјима већи од својих партнера који живе у унутрашњости.

Боја медведа гризлија варира од веома светлосмеђе (плаве) до тамно браон, ноге су им обично тамније од тела и имају светле врхове длаке, изгледа да су мишићавији од црних медведа.

Они такође поседују кратке округле уши, за разлику од црних медведа који имају више уши, они такође имају канџе које расту између 2 и 4 инча у просеку, што је дупло дуже него код црних медведа који имају канџе које су само 1 до 2 инча. просек.

Гризли који живе на хладним местима хибернирају у годишњем циклусу од 5 до 7 месеци, у том периоду се веома ретко крећу и не врше нужду нити мокре, сваке године конзумирају велике количине хране и добијају огромну тежину у припреми за период хибернације.

У просеку је потребно 5 година од рођења да женке гризлија достигну полну зрелост, а у просеку проведу пет година да се поново паре након порођаја, што је један од главних фактора који их чини на листи угрожених врста у Канада.


гризли-медвед-угрожена-врста-у-канади


Lokacija (head office) Могу се наћи у неким деловима Канаде, Северне Америке и Колорада.

Исхрана: Они су месождери и једу разне биљке, инсекте, животиње и рибе.

Дужина: Имају просечну дужину од 6.5 стопа.

Број преживелих појединаца: У дивљини има око 2,000 медведа гризлија.

Тежина: Женке су у просеку тешке 130 до 180 килограма, док су мужјаци у просеку тешки од 180 до 360 килограма.

Разлози зашто су угрожени

  1. Уништавање станишта услед индустријске активности.
  2. Претерани лов.
  3. загађење животне средине.

 

Кит-убица

Кит убица, такође познат као орка, једна је од угрожених врста у Канади, то је кит зубати. Једна забавна ствар коју можете научити о китовима убицама је да они заправо нису китови, већ највећа врста делфина.

Ова врста поседује софистициране технике лова и вокално понашање, упркос називу „кит убица“, до данас не постоји документација о фаталном нападу ове врсте на људе.

Прсна пераја китова убица су велика и имају заобљене врхове што даје изглед попут весла, с тим да су пераја женки сувише мања од оних код мужјака, а такође имају њушке са заобљеним врховима за разлику од других врста.

Кит убица показује висок ниво сексуалног диморфизма који се веома често примећује само гледањем на величину пераја, такође поседују компликован сет зуба који им помаже у лову, позиција врсте међу угроженим врстама у Канади је и даље нејасно.


китови-убице-угрожене-врсте-у-Канади


Lokacija (head office) Могу се наћи у готово свим категоријама водених тијела иу свим океанима свијета.

Исхрана: Китови убице су месождери и плен нису скоро сви водени организми, чак и велика бела ајкула.

Дужина: У просеку, мужјаци расту 20 до 26 стопа, док женке расту од 16 до 20 стопа.

Број преживелих појединаца: Процењује се да је преко 50,000, иако постоји проблем недостатка података.

Тежина: Мужјаци теже око 6 тона, док женке теже 3 до 4 тоне.

Разлози зашто су угрожени

  1. Загађење водних тијела ПЦБ-има.
  2. Лов.
  3. Прекомерни риболов доводи до недоступности плена.

резиме

Ово је сажета листа неких од истакнутих угрожених врста у Канади у време писања овог чланка, добро је напоменути да нису поређане по било ком редоследу, већ насумично поменуте и дискутоване.

Препоруке.

  1. Топ 7 најугроженијих врста на Флориди.
  2. Топ 15 угрожених врста на Филипинима.
  3. Топ 10 најугроженијих животиња у Африци.
  4. Топ 10 угрожених морских животиња.
  5. Топ 5 угрожених врста у Индији.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *