8 врста медведа и њихове разлике

Медведи су величанствен пример моћи природе. Свако ко уђе у њихов домен поштује их и истовремено их се плаши. Данас се медведи могу наћи у шумама и тундри широм света. Већина медведа би или побегла или напала ако би била приморана да дође у контакт са људима.

Најзаступљенији су у Азији, Европи, Северној и Јужној Америци. Можда је било много више врста медведа, али тренутно их има само осам. Шест од ових осам врста су или рањиве или угрожене.

У овом чланку можете пронаћи све потребне информације у вези са медведима. Укључене су њихове врсте, шеме класификације и иницијативе за очување. Понекад је недовољно дивљење врсти из даљине. Размислите како можете помоћи у очувању свих врста медведас који су на ризик од изумирања.

8 врста медведа и њихове разлике

Због својих заједничких особина, врсте медведа се и даље могу класификовати као чланови исте породице. Свака врста и група се, међутим, умногоме разликују једна од друге и то је оно што их разликује једну од друге.

На пример, тежина медведа може варирати у зависности од његове старости и врсте од 60 до 1,600 фунти (27.2 до 725.7 кг). Медвед може да нарасте до висине од 4 до 8 стопа (1.2 до 2.4 метра) када стоји.

Све врсте медведа су свеједи, што значи да једу и биљке и месо. Они лове и траже храну, али убијају само оно што им је потребно. Не морају често да убијају друге сисаре јер њихова тела складиште протеине и масти.

Амерички црни медвед је одлична илустрација овога. Када су у хибернацији, могу да издрже отприлике 100 дана без конзумирања хране или течности, елиминишући било какав отпад, па чак и пишки.

Они могу да сачувају своју енергију да преживе половину тог времена без много непријатности чак и када нису у хибернацији. Медведи се ослањају на слој масти који акумулирају током периода изобиља, као што су лето и рана јесен.

Да ли сте заинтересовани да сазнате више о осам врста медведа које су преживеле кроз векове? Наставите да читате да бисте открили више о свакој врсти и неколико подврста које спадају под њих.

1. Мрки медвед (Урсус арцтос)

Постоји неколико места где се различите подврсте овог типа медведа заиста налазе, иако је подврста гризлија можда најпознатија.

Међу њима су Аљаска, Западна Канада и делови Вашингтона, Монтане и Вајоминга. Ни то није све.

Ова врста се такође може наћи у удаљеним подручјима Азије и Европе, иако већина њих живи у Русији.

Смеђи медведи могу бити скоро потпуно црни или смеђи, светлосмеђи или чак плавушасти.

Ова величина варира, међутим, у зависности од окружења медведа и количине хране која им је лако доступна.

Највећи медведи, познати као „Велики смеђи“, налазе се између руске и аљаске обале и велики су скоро као њихови рођаци, поларни медведи.

Гризли, који се углавном налази у Стеновитим планинама Северне Америке и планинским пределима Европе, добро је познат, али је знатно мањи од других врста мрког медведа.

Важно је запамтити да већина медведа данас тежи далеко мање него у прошлости јер су опортунистички хранитељи. У ствари, медведи који теже више од 700 кг су тренутно прилично неуобичајени.

Велики смеђи медведи су норма. Изазовно је генерализовати њихову величину јер имају толико подврста. Могу да теже између 176 и 1,213 фунти (79.8 до 550.2 кг).

Подврсте мрког медведа укључују:

  • Тибетански плави медвед (Урсус арцтос пруиносус)
  • марсикански мрки медвед (Урсус арцтос арцтос)
  • калифорнијски гризли медвед (Урсус арцтос цалифорницус)
  • Гризли медвед (Урсус арцтос хоррибилис)
  • Аљаски гризли (Урсус арцтос аласценсис)
  • Камчатски мрки медвед (Урсус арцтос берингианус)
  • источносибирски мрки медвед (Урсус арцтос цолларис)
  • Атлас медвед (Урсус арцтос Цровтхери)
  • Смеђи медвед са острва Далл (Урсус арцтос далли)
  • Смеђи медвед на полуострву Аљаска (Урсус арцтос гиас)
  • Хималајски мрки медвед (Урсус арцтос исабеллинус)
  • усурски мрки медвед (Урсус арцтос ласиотус)
  • медвед кодиак (Урсус арцтос миддендорфии)
  • Стицкеен Бровн Беар (Урсус арцтос стикеененсис)
  • сиријски мрки медвед (Урсус арцтос сириацус)
  • АБЦ острва медвед (Урсус арцтос ситкенсис)

Када је у питању њихово очување, већина мрких медведа у свету је категорисана као најмање забринута. Криволов се чешће јавља код неких врста, посебно у Азији. Већина популација смеђих медведа има најмање 110,000 чланова.

2. Азијски црни медвед (Урсус тхибетанус)

Азијски црни медвед, такође познат као хималајски црни медвед и месечев медвед, има дуго крзно и белу мрљу у облику полумесеца која га издваја од других врста медведа и даје му име.

Огромне уши и дуго крзно око рамена и грла су друге карактеристике.

Регије станишта укључују Авганистан, Бангладеш, Бутан, Камбоџу, Кину, Индију, Исламску Републику Иран, Јапан, Демократску Народну Републику Кореју, Лаоску Народну Демократску Републику, Малезију, Монголију, Мјанмар, Непал, Пакистан, Руску Федерацију, Тајван и Вијетнам.

Азијски медведи су месоједији од својих америчких рођака јер живе на исхрани ситних животиња, мекушаца, риба, птица и лешева. У стварности, месо чини веома мали део исхране ове врсте. Углавном једу траву, бобице, воће, семе, мед и инсекте за храну.

У међувремену, конзумирање орашастих плодова у јесен помаже овим медведима да се уголе пре зиме када ће презимити у северним регионима. Медведи не хибернирају у регионима са топлијим временом.

У поређењу са америчким гризлијем, ови медведи су знатно мањи. Тешки су између 143 и 331 фунте (64.9 и 150.1 кг).

Подврста азијског црног медведа укључује:

  • Формозански црни медвед (Урсус тхибетанус формосанус)
  • јапански црни медвед (Урсус тхибетанус јапоницус)
  • индокинески црни медвед (Урсус тхибетанус мупиненсис)
  • Црни медвед Белуџистан (Урсус тхибетанус гедросианус)
  • Хималајски црни медвед (Урсус тхибетанус ланигер)
  • усурски црни медвед (Урсус тхибетанус уссурицус)
  • тибетански црни медвед (Урсус тхибетанус тхибетанус)

Већина од седам подврста азијских црних медведа су угрожене врсте. То указује да у свакој популацији нема више од 50,000 медведа.

3. медвед лењивац (Мелурсус урсинус)

Постоје две подврсте медведа лењивца: индијски медвед лењивац и медвед лењивац из Шри Ланке.

Мужјаци обично имају 80 до 140 кг, док женке у просеку имају 55 до 95 кг. Медведи се крећу од 140 до 190 цм.

Лењивци имају белу ознаку у облику слова У или И на грудима. Такође су имали велике усне, дугачке језике, бледе носове и дугу, чупаву црну косу.

Њихове добро развијене канџе налик на куке, које помажу медведима да копају за термитима, једна су од карактеристика. Када прогутају инсекте, ови медведи се често чују са велике удаљености.

Њихово станиште укључује подручја у Бангладешу, Бутану, Непалу, Шри Ланки и Индији. Распони станишта медведа лењивих и других лењивца су заједнички. Типичан распон мушкараца је 13 квадратних километара.

Никада не постоји сезонска несташица хране за лењивце. Мрави и термити, који су присутни током целе године, су њихови примарни извори хране. С друге стране, медведи лењивци су знатно мањи од већине других врста медведа.

4. Велики Панда Медвед (Аилуропода меланолеуца)

Један од најбољих примера како се нека врста може спасити и вратити из изумирања људском интервенцијом може бити џиновска панда. Џиновска панда је заиста див, са типичном висином од 5 стопа и репом који је сам дуг 6 инча. Мужјаци обично теже око 113 кг, док женке имају само нешто мање, 100 кг.

Деградација станишта попут крчења шума је један од кључних фактора који доприносе смањењу популације џиновске панде. Врста се тренутно налази искључиво у шест планинских ланаца у Кини.

Раније се сматрало да је џиновска панда повезана са ракунима, али истраживање ДНК је оповргло ту идеју. Ракуни, црвене панде, па чак и џиновске панде немају никакве везе једна са другом.

Бамбус је омиљена храна панди. Панда мора да конзумира огромне количине ове исхране са недостатком у исхрани (20 кг дневно) да би преживела.

Панде имају додатни прст на свакој руци како би им помогли да конзумирају бамбус. Ово помаже у кидању бамбуса, а веома густа слуз у њиховим цревима штити од крхотина бамбуса који уђу у стомак.

Новорођена панда је ружичаста, без длаке и слепа. Они су отприлике 1/900 величине мајке панде.

Једна од врста медведа која не хибернира је панда, која зими радије иде на ниже, а лети на више надморске висине.

5. Медвед са наочарима (Тремарцтос орнатус)

Само планински ланац јужноамеричких Анда је дом наочара или андског медведа.

Јужноамеричка влада је одлучила да је незаконито убијати једине преживеле рођаке наочара са Флориде јер су угрожене врсте.

Андски медведи, који су означени као „рањиви“, последња су врста медведа кратког лица која је живела од средњег плеистоцена до касног плеистоцена.

Они су једини преживели члан потпородице Тремарцтинае и пореклом су из Јужне Америке.

Иако су свеједи као и све друге врсте медведа, само 5% исхране медведа са наочарима се састоји од меса. Упркос томе, медвед са наочарама сматра се највећим копненим месождером Јужне Америке.

Медвед са наочарима, познат по томе што је врста медведа средње величине, нема увек ознаке наочара које му дају име. Међутим, лице и горњи део груди сваког медведа ове врсте имају ове карактеристичне беж ознаке.

Ови медведи често имају црно крзно, али такође могу бити црне боје, имати црвенкаст подтон или чак у неким случајевима бити тамно браон. Сваки медвед има карактеристичне шаре и ознаке које олакшавају разликовање једног медведа од другог.

Просечан мужјак медведа тежи између 100 и 150 фунти, док женке обично теже између 35 и 82 кг. Пошто су ови медведи високи само 120 до 200 цм, њихова висина додатно показује њихов мали раст.

Лица андских медведа су заобљена, а носови кратки и широки. Ово сугерише да је ова врста имала далеко више месождерну исхрану од данашњег Андског медведа, који једе првенствено биљке.

6. Сунчани медведи (Урсус малаианус)

Класични сунчани медвед је мала и, да се разумемо, шармантна мала животиња. Сматра се да ови медведи припадају најмањој врсти медведа која постоји.

Достижу само висину од 120 до 150 цм и распон тежине од 27 до 65 кг. Ипак, мушкарци теже више од жена.

Сунчани медведи, или Урсус малаианус како их још називају, су мале животиње са крзном које одбија воду. Њихово крзно је обично црно или тамно браон.

Чињеница да сунчеви медведи имају живописан златни полумесец на грудима је оно што их чини посебним. Име ове врсте потиче од ове специфичне карактеристике.

Сунчани медведи су једини медведи са дугим канџама у облику српа и најдужим очњацима у односу на њихову величину. Чињеница да ови медведи нису типично месождери, међутим, је запањујућа.

Иако су њихови огромни очњаци направљени да цепају месо, чешће се користе да се боре против грабежљиваца или да гризу дрвеће како би дошли до инсеката.

Савитљива њушка и дуг језик ових медведа, који првенствено једу инсекте, одлична су адаптација за тај задатак.

Због ових модификација, уклањање гнезда термита је веома једноставно за медведе.

Југоисточна Азија је дом сунчаних медведа, укључујући Брунеј Даруссалам, Камбоџу, Кину, Индију, Индонезију, Лао ПДР и Тајланд.

Сунчани медвед има две подврсте. Због океанске изолације становника између индонежанских острва, они су еволуирали појединачно. Међу овим подврстама су:

  • Борнејски медвед Сунца (Хеларцтос малаианус еуриспилус)
  • малајски медвед Сунца (Хеларцтос малаианус малаианус)

Ова два медведа су оба слаба. Имају популацију од 50,000 или мање људи. Обе њихове популације брзо опадају као резултат деградација станишта ловокрађа.

7. Поларни медвед (Урсус маритимус)

Једна од главних брига еколога и заштитника природе је како климатске промене Губитак станишта штети врсти, што је синоним за арктички круг и белог поларног медведа.

Иако је подврста мрког медведа, временом се променила како би одговарала свом тренутном начину живота и станишту. Фоке чине већину исхране поларног медведа.

Поларни медвед је једна од највећих врста медведа на свету, са мужјацима тежине до 800 кг.

Типична тежина поларних медведа може варирати, иако медведи који се налазе у региону Онтарија често теже 500 кг.

Највећи медвед икада пронађен у овој области ухваћен је жив и тежио је око 654 кг.

Иако неки могу да теже и до 400 кг, женке одраслих поларних медведа су знатно мање, са просечном тежином која једва достиже 300 кг. Али ово друго је изузетак, а не правило.

Поларни медведи су добри пливачи упркос томе што су рођени на копну, а значајан део свог живота проводе пливајући у леденим водама Арктичког круга.

8. Северноамерички црни медвед (Урсус америцанус)

Урсус Америцанус, или северноамерички црни медвед, је најраспрострањенија врста медведа на северноамеричком континенту. Његово станиште се креће од Аљаске и Канаде до Флориде.

Док је већина северноамеричких црних медведа браон и црна, неки су плаво-црни и бели.

Бели медведи, међутим, нису баш чести, посебно изван канадског региона Британске Колумбије.

Црни медвед је категорисан као биљоједи јер већину његове исхране чине биљке, иако ће повремено конзумирати месо.

Када напуне 8 година, мужјаци северноамеричких медведа су у пуној величини и тежини, која обично износи најмање 280 кг. Ипак, у зависности од тога где се налазе, женке сазревају у различитим годинама.

На пример, женке у бореалним шумама ће се размножавати и рађати младунчад када имају између 5 и 7 година. У провинцији Онтарио женке црних медведа достижу зрелост са осам година.

Црни медведи живе у просеку 25 година, међутим, неки стручњаци сматрају да је то произвољно доба.

Ово је због посматрања старијих медведа, посебно у дивљини; ипак, многи медведи подлегну лову и другим људским активностима и не живе у потпуности.

Подврсте црног медведа укључују:

  • медвед Кермод (Урсус америцанус кермодеи)
  • Олимпијски црни медвед (Урсус америцанус алтифронталис)
  • Црни медвед из Новог Мексика (Урсус америцанус амблицепс)
  • Калифорнијски црни медвед (Урсус америцанус цалифорниенсис)
  • источни црни медвед (Урсус америцанус америцанус)
  • медвед са циметом (Урсус америцанус циннамонум)
  • Хаида Гваии црни медвед (Урсус америцанус царлоттае)
  • Источномексички црни медвед (Урсус америцанус еремицус)
  • глечерски медвед (Урсус америцанус еммонсии)
  • Њуфаундленд црни медвед (Урсус америцанус хамилтони)
  • Флоридски црни медвед (Урсус америцанус флориданус)
  • Црни медвед са острва Ванкувер (Урсус америцанус ванцоувери)
  • Кенаи црни медвед (Урсус америцанус пернигер)
  • Црни медвед из Луизијане (Урсус америцанус лутеолус)
  • Западномексички црни медвед (Урсус америцанус мачете)
  • Црни медвед са острва Далл (Урсус америцанус пугнак)

Колико врста медведа постоји?

Постоји осам различитих врста медведа: велике панде, поларни медведи, лењивци, медведи са наочарима (познати и као андски медведи), сунчани медведи и азијски црни медведи, понекад познати и као месечеви медведи. Мрки медведи, који укључују гризли, џиновске панде и северноамеричке црне медведе су друге врсте. Медведи у просеку могу да живе до 25 година у дивљини и 50 година у заточеништву.

8 врста медведа и њихове разлике – најчешћа питања

Да ли медведи нападају људе?

Напади на људе су се дешавали, иако ретко, и резултирали су смртним случајевима и тешким повредама. Сваки медвед и свако искуство су различити; ниједна тактика неће увек бити ефикасна и обезбедити сигурност. Већина сусрета медведа није фатална.

Могу ли да припитомим било коју врсту медведа?

Одговор је не, ви припитомљавате медведа у ствари, припитомљени медвед не постоји.

Zakljucak

Неки медведи су прилично популарни, али, као што смо видели, постоје и друге врсте медведа које, ако се не погледају и не брину о њима, могу лако да нестану. Зато, хајде да се боримо да сачувамо наше медведе и самим тим и нашу животну средину.

Препоруке

Страствено вођен еколог по срцу. Водећи писац садржаја у ЕнвиронментГо.
Настојим да едукујем јавност о животној средини и њеним проблемима.
Увек се радило о природи, треба да чувамо, а не да уништавамо.

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *