9 животиња које почињу са Б – погледајте фотографије и видео записе

Постоје многе животиње чија имена почињу на слово Б. Неке од њих су често присутне око нас; други се ређе виђају; а неки ће се вероватно икада појавити само на фотографијама или филмовима.

Животиње које почињу са Б

На овој листи ћете несумњиво наићи на нову врсту, али и на неке старе познанике. Опустите се и уживајте.

  • Бабуни
  • Ћелави орао
  • Баррацуда
  • Медведи
  • Бед Бугс
  • Бизон
  • Плави китови
  • Булл Фрог
  • Бусх Випер

1. Бабуни

Ово су нека од најтипичнијих створења. Бабуни су длакави примати који су распрострањени у Азији и већем делу Африке. Доступне су у разним нијансама.

Бабуни долазе у пет различитих врста. Као сваштоједи, њихови примарни извори хране су воће и инсекти. Они су способни да препешаче више од четири километра сваког дана.

Бабуни су класификовани у пет врста: маслинасти павијан, гвинејски павијан, павијан Цхацма, жути павијан и павијан Хамадриас. Хамадриас павијан се издваја од остала четири по свом живописном црвеном лицу и навици становања на литицама (остале четири врсте су заједно познате као бабуни савана).

Иако су изузетно прилагодљива створења, деградација станишта а лов су главни разлози њиховог опадање популације у целом њиховом родном подручју.

Бабуни су веома друштвена створења која живе у огромним, дивљим групама различитих величина које могу имати и до неколико стотина чланова.

Војске павијана, које се састоје и од мужјака и од женки са својим младима, стварају невероватно јаке везе тако што деле храну, одаје за спавање и дотеривање. Деле се у мање групе од 4 или 5 женки и младих током дана. Сваку групу предводи доминантни мужјак који се труди да задржи ривалске мужјаке подаље.

Док мужјаци журе да нападну ако виде претњу, даме и млади јуре у заштиту дрвеће, правећи гласно лајање у процесу. Бабуни се могу пренети једни на друге кроз низ израза лица, вокалних позива, па чак и сигнала репа.

2Ћелави орао

Амерички орао који се понекад назива и Ћелави орао, огромна је птица месождерка која насељава стене и дрвеће у Северној Америци. Бело перје на његовој глави је оно што га највише истиче. Његов једини извор хране је месо.

Изузетна визија ћелавог орла је једна од његових најзапањујућих карактеристика. Ова птица има четири до пет пута већу визију од просечне особе. Може да види ултраљубичасто светло и има одличан вид боја.

Поред тога, поседује видно поље од 340 степени које скоро у потпуности окружује његове главе. Супериорни вид служи да надокнади недостатке других чула.

Понекад би ћелав орао украо тек убијени плен друге птице да би сачувао енергију. Бенџамин Френклин је назвао ћелавог орла као птицу са „лошим моралним карактером“ као резултат оваквог понашања.

Једина врста морског орла која насељава само Северну Америку је ћелави орао. Све до југа до Белизеа и Бермуда и све до севера до Арктика, забележена су виђења. Најтипичнија средина су устаљене шуме које се налазе у близини значајне водене површине.

Гнездо пара ћелавих орлова обично се гради на врховима високих стабала. Ако то није опција, може изабрати лице литице, зграду коју је направио човек или земљу. Гнездо је направљено од штапића који су уплетени и обложени лишајевима или маховином. Има пречник од око пет до шест стопа и може бити највеће гнездо било које америчке птице.

3. Баррацуда

Ове морске рибе су месождерке. Они могу да маневришу у малим просторима и из њих захваљујући својим дугачким, витким телима. Они су чистачи и имају животни век до 14 година. Могу достићи дужину од два метра.

Највећа баракуда икада ухваћена била је дуга седам стопа и тешка 102 фунте, осам унци. Женке неке врсте обично расту и постају веће од мужјака.

Баракуде, познате и као "Тигрови мора", имају велики број шиљастих зуба које користе да хватају и конзумирају храну. Његова уста имају одређене зубе који су усмерени уназад да би спречили мале рибе да побегну.

Највеће врсте баракуде могу достићи дужину од преко 10 стопа! Иако већина одраслих баракуда живи сама, много млађе рибе живе у групама које се зову јата. У јатима се повремено могу наћи стотине младих риба.

Бити део тако велике групе штити их од предатора као што су китови убице, делфини, ајкуле, па чак и веће баракуде. Да би додатно збунили предаторе, јато младих риба ковитла се преко воде у облику торнада. То је сарадња управо тамо!

Када траже плен, ове рибе могу бити агресивне и конкурентне другим морским животињама. Баракуда може покушати да узме харингу или ципал за којим делфин јури. Улази у борбу без страха.

Они су и чистачи. То имплицира да ће појести све преостале порције плена које је оставила друга морска животиња.

Више од било ког другог чула, ове рибе лове очима. Они круже око подручја у потрази за светлим, покретним предметима који привлаче њихову пажњу. Убрзавају и крећу у напад када верују да су видели сјајну рибу.

4. Медведи

Медведи се могу препознати по крзненим телима и моћним канџама. Други пливају, док се други пењу на дрвеће. Иако се сматра да су медведи месоједи, само 10% њихове исхране се састоји од меса.

Осам врста које чине род медведа породице медведа су следеће:

  • Азијски црни медвед (Селенарцтос тхибетанус)
  • Мрки медвед (Урсус арцтос)
  • Северноамерички црни медвед (Урсус америцанус)
  • Поларни медвед (Урсус маритимус)
  • Медвед са наочарама (Тремарктос орнатус)
  • Панда (Аилуропода меланолеуца)
  • Слотх Беар (Мелурсус урсинус)
  • Сун Беар (Хеларцтос малаианус)

Медведи се могу препознати по њиховим телима прекривеним крзном и моћним канџама. Други пливају, док се други пењу на дрвеће. Још препознатљивији узорци око очију и на грудима разликују неке подврсте медведа од других.

Сви медведи имају добар слух, вид и чула мириса. Пре него што виде људе, често их чују и њуше, због чега побегну. Медведи су по природи усамљене животиње. Међутим, током сезоне парења медведа, мајке и младунци ће лутати заједно, а медведи ће лутати у паровима.

Да би се сачувала енергија током зимских месеци када су плен и други извори хране оскудни, неколико врста медведа ће хибернирати дуже време.

Медведи ће зимовати на местима попут пећина, издубљених стабала, јазбина које копају у земљи и јазбина које су већ ископали. Медведи постају хиперфагични пре хибернације, што значи да претерано једу како би уштедели енергију.

Постоји онолико различитих врста медведа колико и географских локација. Већина врста медведа воли да борави у дубоким шумским крошњама. Медведи су присутни у целој Северној Америци, Европи, Азији и Африци.

Све врсте медведа су тренутно донекле подложне изумирању. Различите врсте медведа су мање-више беспомоћне. Испод

  • Азијски црни медвед - Мање од 50,000
  • Мрки медвед – 200,000
  • Северноамерички црни медвед - 600,000
  • Поларни медвед - 20,000 до 25,000
  • Медвед са наочарама - Мање од 2,000
  • Панда медвед - 2,000
  • Лењивац - 7,000 до 10,000
  • Сунчани медвед – непознато, вероватно мање од 1,000

Лов довела до изумирања оба. Атлас медвед је на исти начин. Једини медвед са аутохтоним распрострањењем у Африци је медвед Атлас. Седамдесетих година 1870. века ловио се до изумирања.

Када су недавно предузете ванредне мере за очување ове врсте, џиновски медвед панда је био на ивици изумирања. Према многим научницима, загревање климе представља озбиљну претњу за поларне медведе.

5. Стенице

Постоји око 90 различитих врста стеница. Они су распрострањени широм планете и изузетно их је тешко искоренити. Када нису храњени, они су равни; после јела су округле и црвене.

Стенице, које се хране крвљу сисара, могу довести до алергијских реакција, осипа на кожи, па чак и до несанице. Приликом храњења, стенице убризгавају своје домаћине супстанцама које ублажавају бол. Четири до дванаест минута, стенице једу.

Стеница се храни крвљу инсект који је најактивнији ноћу. Стеница се најчешће виђа у креветима, као што јој име говори. Веома је тешко отарасити се ових инсеката. Ови паразитски инсекти припадају роду Цимек.

Осим што изазивају осип на кожи, њихови уједи могу имати негативан психолошки утицај и изазвати алергије. Ови инсекти никада не живе у дивљини; њихово станиште је широм света. Уместо тога, они заузимају намештај, душеке, одећу, торбе и комаде дрвета.

Чекају у шавовима намештаја, наборима завеса, електричним уређајима, споју зида и плафона, лабавим зидним завесама и тапетама, па чак и у главама шрафова јер се дању скривају од светлости и кретања, а израњају ноћу.

Иако могу да преживе сами, имају тенденцију да се групишу у свом станишту.

6. Бисон

Северна Америка је дом огромних биљоједа званих бизони. Одликују се широким раменима и огромним главама. Могу да нарасту до девет стопа. Они су највећи сисари у Северној Америци.

Бизон повремено може бити миран и летаргичан. Понекад могу бити дрски и опасни без упозорења. Ако примете претњу близу својих телади, мајке постају изузетно заштитне. У најмању руку, бизонима не би требало прилазити са удаљености мање од 25 стопа.

Део године бизони обично живе у стадима специфичним за пол. Мужјаци бизона, често познати као бикови, придружују се мушким чопорима познатим као „нежења“ када напуне две године.

Женска стада су обично већа од мушких, а води их матријарх који одлучује о важним стварима као што су где да пасу и када иду у кревет. Сезона парења сваке године окупља мушка и женска стада.

Бизони уживају у ваљању. Не, то не значи да они своје време проводе шврљајући около. Животиње које се ваљају котрљају се у прљавштини, води или прашини. Они се понашају на овај начин из разних разлога.

Повремено користе ваљање да регулишу телесну температуру или као адстрингент за смиривање коже. Други пут се тиме баве због забаве или да привуку парове током сезоне парења. Међутим, ваљање у области где су присутне споре антракса може бити смртоносно за бизоне.

Дивљи бизони су и данас присутни у Русији, Европи и Северној Америци. Стада често остају у Великим равницама западно од реке Мисисипи и равницама са високом травом источно од Стеновитих планина у Северној Америци.

Ова подручја су дом чистокрвних америчких бивола:

  1. Национални парк Иелловстоне у Вајомингу и малим деловима Јуте и Ајдаха
  2. Национални парк Винд Цаве у Јужној Дакоти
  3. Државни парк Блуе Моундс у Минесоти
  4. Национални парк Елк Исланд у Алберти
  5. Национални парк Грассландс у Саскачевану
  6. Хенријеве планине у Јути

Да ли се бизони суочавају са изумирањем? Одговор се разликује у зависности од области.

Иако су бизони првобитно сматрани заштићеном врстом у САД, то више није случај. Међутим, групе попут Буффало Фиелд Цампаигн настављају да се залажу за њихово уврштавање на листу.

Бизон је такође класификован као „скоро угрожен“ од стране Светске фондације за дивље животиње и Међународне уније за заштиту природе.

Канада је, за разлику од САД, ставила бизоне на своју листу угрожених врста.

7. Плави китови

Плави кит је веома велики сисар који може нарасти до 30 метара дужине и тежити између 220,000 и 352,000 фунти. Они такође постоје у океанима широм света.

Плави кит има четири познате подврсте, а пета подврста можда постоји на обали Чилеа.

  • Северни Пацифик и Атлантик Плави китови Северног Атлантика и Северног Пацифика - Постоји неколико места где можете пронаћи плаве китове, као што су од Нове Енглеске до Гренланда, западне обале САД и од Аљаске до Хаваја до полуострва Камчатка.
  • Плави кит Јужног океана (Антарктик) - Иако путују прилично далеко на север у потрази за храном, плави китови су присутни широм Антарктика.
  • Индијски и јужни пацифички океани - Индијски океан и јужнопацифички плави кит Упркос свом имену, плави китови и даље расту до просечне дужине од 78 стопа.
  • Северни Индијски океан Плави кит-Плави китови се могу видети у северном Индијском океану. Северни Индијски океан је практично стална локација плавих китова.

Плави китови, за разлику од неких других врста китова, већину времена проводе сами. Када се размножавају или када маме брину о младима, повремено се групишу у групе да би јеле.

Да би комуницирали једни са другима, плави китови су добро познати по томе што користе низ звукова (познатих као песме), као што су зујање, шкрипање и тутњава, посебно током сезоне парења зими.

Ове масивне звери производе огромне звукове, што можда и није толико изненађење. У ствари, они производе најгласнији звук од било које животиње, достижући звукове од преко 180 дБ.

Плави кит се ослања на свој велики реп да га гура преко океана јер има врло мала пераја и пераја. Плави китови се могу нагло спустити до 200 метара у море подижући реп изнад површине воде. Плави китови такође користе своје репове за дубока роњења.

Међутим, њихова популација рапидно опада и сада се сматрају угроженима.

8. Булл Фрог

Већина жаба бикова се налази у Централној и Северној Америци. Закопавају се у огромне локве блата да би презимили. Имају моћан језик који им помаже да ухвате плен. Између осталог, једу пужеве и ракове.

Упркос томе што су вештачки уведена врста, америчке бикове жабе могу се наћи у мочварама, језерима и барама, укључујући многа језера. Бикови жабе често скачу на удаљености од отприлике три стопе. Међутим, они могу без напора проширити свој досег до 6 стопа.

Жабе бикови се могу групирати у војску. Жабе бикови се налазе у већини Сједињених Држава, али се обично не виде у Минесоти, Флориди, Небраски, Колораду или Јужној Дакоти.

Да би привукли женке жаба бикова и уплашили ривалске мужјаке, мужјаци бикова обично емитују гласне звучне позиве. Они одмах падају свом снагом са својих задњих ногу након што виде свој плен, зграбе га у отворена уста пре него што га затворе.

Мужјаци жаба бикова сматрају се прилично територијалним и често се виде како бране своју територију. Да се ​​друге животиње не би населиле на њиховој територији, чак ће је обележити својим мирисом. Жабе бикови имају јаке задње ноге и вешти су пливачи.

Ове жабе бикове заривају се у огромне гомиле блата да би презимиле преко зиме. Иако преферирају влажна места са постојаном водом као што су језера или мочваре, активније су ноћу и могу се видети како скакућу у зеленим пределима. Они остају близу ивице воде током целог дана.

Имају довољно јаке зубе да једу инсекте и други мали плен, али не и људе. Иако се често не сматрају штетним, они ипак својим брзим реакцијама могу да зграбе било који екстремитет близу уста.

9. Бусх Випер

Ова змија је отровна и углавном се налази у Африци. Смртоносни ујед змије не може се супротставити анти-отровом. Буш змије не полажу јаја, за разлику од многих других гмизаваца. Рађају живе бебе.

Они су усамљеници који, када су груписани заједно, показују канибализам. Поскок је усамљено створење и мало је вероватно да ће чак ни комуницирати са другим припадницима своје врсте ван сезоне парења.

Чињеница је да змија троши много енергије тражећи станишта далеко од људи. Из разних разлога, укључујући и чињеницу да су отровна, створења чине страшне кућне љубимце.

Екстремно. Токсичан угриз отровне змије ће у најмању руку довести до локализоване нелагодности, оштећења ткива, едема или коагулопатије. Уједи других врста могу оштетити ваше бубреге, хипофизу и надбубрежне жлезде.

Увек постоји могућност да ујед змије буде смртоносан. Према научницима, више људских смртних случајева приписује се једној врсти змија него свим осталим змијама заједно: змија од пиле.

Различите нијансе наранџасте, црвене, сиве, црне, жуте, плаве, браон и маслине чине поскок. Али током живота змије, те боје се могу променити. Станишта афричког грмља често се налазе далеко од људи.

Отровни угриз грмова змија не може се лечити антиотровом. Буш змије не полажу јаја, за разлику од многих других гмизаваца. Ове змије воле да живе саме и могу да канибализирају једна другу у зоолошким вртовима. Рађају живо рођење.

Zakljucak

Списак се овде не завршава и прилично је интригантно знати да мало знамо о нашим суседима - животињама. Ево кратког видеа о животињама које почињу са Б.

Такође, још увек можете да искористите предности чланка-животиње које почињу са А да проширите своје знање.

Препоруке

Страствено вођен еколог по срцу. Водећи писац садржаја у ЕнвиронментГо.
Настојим да едукујем јавност о животној средини и њеним проблемима.
Увек се радило о природи, треба да чувамо, а не да уништавамо.

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *