10 животиња које почињу са А – погледајте фотографије и видео записе

А је прво слово у абецеди, а друго најчешће коришћено у абецеди.

Многи људи су били знатижељни колико има створења која почињу на слово А. Према популарном веровању, заправо их има доста.

Многе животињске врсте почињу словом А. Знам да сте већ заинтересовани да видите списак ових животиња.

Али, овај чланак садржи листу коју можете прегледати. Направили смо листе неколико животиња, укључујући сисаре, рибе и птице. Фасцинантно је ускочити и пронаћи створења чија имена почињу на А.

Животиње које почињу са А

Ево 10 животиња које почињу са А.

  • Аардварк
  • Амур Леопард
  • Аардволф
  • Афрички жбун слон
  • Афрички сиви папагај
  • Аддак
  • Арктички вук
  • Африканизоване пчеле убице
  • Агама Лизард
  • Афричка дрвена крастача

1. Аардварк

Њихово име, које се преводи као „земаљска свиња“, потиче из афричког језика Јужне Африке. Аардваркс живе првенствено у подсахарској Африци и преферирају пешчано и глинено тло као своје станиште. Аардваркс су ноћне животиње које лове храну ноћу; па их људи ретко када виде.

Аардваркс су првенствено усамљена створења која се окупљају само у великом броју да би се размножавала. Они заузимају подземне јазбине да би се заштитили од предатора и интензивног дневног сунца.

Аардваркс су ноћни сисари који само током ноћи излазе из заклона својих јазбина у потрази за храном и водом. Често путују велике удаљености да би лоцирали највеће термитне хумке користећи свој оштар слух и чуло мириса.

Познато је да су аардварци у стању да брзо копају мале привремене јазбине у којима се могу бранити уместо да се врате у своје првобитно пребивалиште, док често имају огромну јазбину сачињену од густе мреже тунела.

Аардваркс је тренутно класификован као врста од најмање забринутости од стране ИУЦН-а. Популације аардварка су се несумњиво смањиле у неким нацијама, али су остале стабилне у другим. Често се виђају и у заштићеним подручјима и на локацијама са прихватљивим стаништима.

Међутим, како градови и села расту и шуме се крче, они све више пате од тога губитак станишта. Прецизне величине популације су непознате јер они су изузетно неухватљиви.

2. Амур Леопард

Амурски леопард живи првенствено на Далеком истоку Русије и преферира шумско станиште.

Прилично их је тешко пронаћи јер је тако мало преживелих врста ових леопарда тешко су угрожени. Али ако их откријете, вероватно ће бити на веома хладној локацији. Ови леопарди уживају у зими.

Амурски леопард није међу највећим мачкама, али је несумњиво међу најатрактивнијим.

Осим мама са својим младима и одраслих током сезоне парења, амурски леопард већину времена проводи сам. Амурски леопард лови ноћу, као и друге подврсте леопарда. Замке за камере су, међутим, откриле да ова врста може бити активнија током дана од других подврста леопарда.

У зависности од станишта, доступности хране и годишњег доба, величине дома се мењају. Иако су примећени распони домова већи од 160 квадратних километара, примарна ловишта амурских леопарда су обично знатно мања.

Да би му помогао да лиже месо са костију, језик амурског леопарда укључује мале удице.

3. Аардволф

Аардвукови се углавном налазе у подсахарској Африци, где живе у саванама и травњацима. Име аардволф-а је варљиво. Његови африкаанс и холандски називи преводе се као „земаљски вук“, али уопште није као вук.

Не бисте били далеко од циља да мислите да је вук хијена. Њих двоје једу термите упркос томе што су блиско повезани са хијенама. Предње шапе вука имају пет прстију.

Аардволвес првенствено користе трагове мириса аналних жлезда за комуникацију. Да би обележили своју територију и привукли другове, размазују овај мирис по целој вегетацији. Осим ако се не осећају угрожено или узнемирено, обично не производе много буке. Изузеци су само понеки звекет, лајање и урлик.

Длаке на полеђини гриве ће се подићи, а анална жлезда може ослободити оштру течност ако је у непосредној опасности. Иако имајући у виду његов лош темпо, аардволф би могао одлучити да пусти освајача да оде радије него да га протера са своје територије. Вук неће престићи другу животињу док не буде бржа.

4. Афрички жбун слон

Афрички слон је највећа копнена животиња на планети, а неке јединке теже преко шест тона. Афрички слон се може лако идентификовати из даљине захваљујући својим карактеристичним кљовама, великим ушима и дугачком трупу.

Афрички слонови се углавном налазе у централној и јужној Африци и имају станиште које укључује шуме, саване и поплавне равнице.

Афрички слон је изузетно активно створење поред тога што је невероватно пријатељски настројен. Будући да су миграторна врста, афрички слонови непрестано путују у потрази за храном. Придруживањем овим породичним стадима, они су боље заштићени од предатора и непогода.

Једна од најкарактеристичнијих особина афричког слона је његов труп, а овај екстра дуг нос је довољно флексибилан да сакупља воду поред тога што може да сакупља и управља храном. Такође може да се заштити од предатора као што су лавови и да се бори са другим мужјацима афричких слонова током сезоне парења користећи своју сурлу и кљове.

За афричке слонове се такође сматра да су високо интелектуална и емпатична створења која показују особине попут давања и прихватања љубави, изражавања интензивне наклоности према младима и туговања због губитка предака.

Шест пута током свог живота, афрички слон замени своје зубе.

5. Афрички сиви папагај

Једно од најпаметнијих створења на планети је афрички сиви папагај. Не само да су истакнути по свом упечатљивом црвеном репу и сивом перју. Низијске шуме, мангрове, саване и баште су станиште афричких сивих папагаја, који се првенствено налазе у централној и западној Африци.

60 до 66 процената афричких сивих папагаја који се сваке године ухвате за трговину кућним љубимцима — процењује се да је 21 проценат — не преживи да се држе као кућни љубимци. Ово је један од фактора који доприносе угрожености птице.

Због своје друштвене природе, афрички сиви папагаји су прилично захтевни кућни љубимци. Њихов сјај захтева менталну стимулацију од власника или, у идеалном случају, једног или више сивих папагаја. Чак су и дивље птице вешти имитатори других птица, иако их је тешко проучавати у дивљини.

Окупљају се у велика јата да се излежавају на дрвећу, иако свака породица папагаја има своје дрво на коме се гнезди. Њихова јата не садрже друге врсте папагаја, за разлику од других папагаја.

Током ноћи ћуте, али у зору постају гласни да упозоравају на опасност, моле за храну и препознају се. Иако нам то може изгледати као много вике, малолетници морају да стекну компликоване вокализације.

Малолетници могу остати са својим породицама годинама јер морају много да науче о томе да буду сиви папагаји. Сиви папагаји током ових година морају да науче где да лоцирају храну и воду, како да заштите своју територију и како да уоче и избегну предаторе.

Поред тога, морају научити како да граде, штите и узгајају пилиће у својим подручјима за гнежђење. Као резултат тога, сиви папагаји постају веома борбени једни према другима када траже места за гнежђење. Међутим, неки сиви папагаји су љубазни и делиће храну са другим сивим папагајима.

6. Аддак

Аддак је запањујућа антилопа која се раније налазила у полусушним и пустињским окружењима. Сада је присутан у Нигеру, Чаду, Малију, Мауританији, Либији и Судану, а поново је уведен у Тунис и Мароко.

Криволовци значајно су смањили њихов број са више од хиљаду на мање од 500, доводећи их у озбиљну опасност.

Аддак може остати без воде колико год је потребно. Аддак је сисар који живи у стадима, од којих неке, према неким биолозима, предводи алфа мужјак, а друге алфа женка. Они су свесни да жене формирају хијерархију међу собом, при чему владају најстарије женке.

Мужјаци стварају територије и штите женке које тамо живе. Иако су некада била огромна, модерна стада сада се састоје од само пет до двадесет животиња. Након кише, крда Аддака путују велике удаљености у потрази за травом.

Занимљиво је напоменути да Аддак већину времена проводи ноћу јер ниже температуре омогућавају лакше кретање. Копају засјењена удубљења да би лежала у најтоплијем дијелу дана. Поред тога, њихови светли капути рефлектују топлоту и одржавају их хладним.

7. Арктички вук

Арктички вук живи у Канади, Гренланду, Аљасци и хладној унутрашњости Исланда. Да би задржао телесну топлоту, има кратак нос, мале уши и густо бело крзно. Арктички вукови се рађају са плавим очима, али како старе постају жуте или златне.

Чопор или групе ових вукова у просеку имају шест јединки. У дивљини имају 7 година живота. Арктички вукови трче док јуре мошусне бикове или други плен због своје густе, беле длаке, која их изолује од екстремно ниских температура. Арктички вук може трчати максималном брзином од 46 мпх.

Иако можете замислити вукове као усамљена бића, арктички вукови се крећу у групама од око шест. Ови вукови ретко долазе у контакт са људима јер живе у изузетно хладној клими. Људи обично не желе да посећују ове хладне локације! Осим када штите своју територију од вука или другог предатора, они нису агресивна створења.

8. Африканизоване пчеле убице

Пчеле убице, које су афричке пчеле које преферирају топлу климу, углавном се налазе у Северној и Јужној Америци. Када су уплашени, отераће уљезе из својих кошница до четврт миље.

Африканизована пчела, хибрид западне медоносне пчеле, један је од најагресивнијих инсеката на целом свету. Одгајивачи су укрстили европску подврсту медоносних пчела са источноафричким равничарским пчелама да би произвели прву од њих.

Бројне кошнице су временом избегле затварање, ширећи се широм Северне и Јужне Америке. У поређењу са другим западним подврстама медоносних пчела, оне су далеко агресивније и вероватно су криве за хиљаде хиљада смрти. 

9. Агама Лизард

Мале друштвене групе гуштера агама, које чине доминантни мужјак и бројне подређене мужјаке и женке, живе у дивљини. У подсахарској Африци могу се наћи гуштери који припадају роду агама. У оквиру овог рода постоји више од 40 познатих врста.

Мале друштвене групе које се зову агама чине и доминантни и подређени мушкарци.

Главни мужјак, бројне женке агама гуштера и неколико млађих подређених мужјака чине мале друштвене групе агаме. Организациона структура групе је донекле ад хоц и неформална.

Осим главног мужјака, обично познатог као "петао", који има искључиве привилегије за узгој са женкама, не постоје јасно утврђене хијерархије.

Иако су агаме углавном мирна створења, агресивно понашање доминантних мужјака у заштити партнера није неуобичајено. Када су љути или запрепаштени, често се размећу својим бојама, лупају репом или стварају претећу демонстрацију.

Да би се парили са женкама, подређени мужјаци морају или створити своју територију или истиснути постојећег петла и заузети његово место. Актуелни пенис ће стајати у доминантној позицији, бљеснути грлом и клати главом горе-доле као одговор на изазов придошлице.

Петао ће насрнути на уљеза отворених уста и приказаних боја ако није побегао. Затим, да би установили ко је најдоминантнији мужјак, они ће се ударати реповима.

10. Афричка дрвена крастача

Ова врста се налази у тропским низијским влажним шумама!

Токсини афричког дрвета крастаче имају терапеутске предности, баш као и многе друге жабе и жабе у истој породици. Мала крастача која припада породици Буфонидае из реда Анура позната је као афричка крастача.

Његово природно станиште су тропске и суптропске равничарске шуме западне и централне Африке. Има мешавину смеђе, смеђе, црне и беле боје. Иако није угрожена врста, подложна је губитку локалног станишта.

Ове жабе проводе већи део дана у води када није сезона парења, а ноћу су на копну (становници копна). Током дана траже храну и воду на земљи.

За скакање користе своје делимично испреплетене ноге, а њихова мала величина и камуфлажа чине их тешким за лоцирање на шумском тлу. Њихов начин живота је усамљен. Они користе своје вештине пењања и камуфлажу ноћу да се крију високо на дрвећу далеко од предатора.

Zakljucak

Уобичајене су животиње са именима која почињу на А. Ово је само неколико примера. Верујемо да је листа била пријатна. Испод је видео снимак животиња које почињу са А.

Препоруке

Страствено вођен еколог по срцу. Водећи писац садржаја у ЕнвиронментГо.
Настојим да едукујем јавност о животној средини и њеним проблемима.
Увек се радило о природи, треба да чувамо, а не да уништавамо.

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *