10 животиња које почињу са Г – погледајте фотографије и видео записе

У овом чланку ћемо истражити неке животиње које почињу са Г. Уз адекватно разматрање њиховог понашања, дистрибуције, статуса очувања и могућности припитомљавања. Надам се да ће вам бити фасцинантно и занимљиво. Уживајте док истражујете.

Животиње које почињу са Г

Ево 10 животиња које почињу са Г

  • Гентоо пингвин
  • Гар
  • Горгосаурус
  • Гхариал
  • Гвинејска птица
  • Гуска
  • Гевет
  • Заморче
  • Жирафа
  • Газела

1. Гентоо пингвин

Цоол и занимљиве чињенице о Гентоо Пенгуин

  • Гентоо Пенгуин има просечан животни век од 15-20 година у дивљини
  • Они су невероватно брзи пливачи способни да зароне до дубине од 655 стопа и достигну брзину од 20 мпх.
  • Одрасли гентоо пингвини су релативно мали, тешки око 12 фунти и високи у просеку 30 инча.
  • Гентоо родитељи, који често стварају дуготрајне везе, веома су нежни.
  • Одрасли пингвин Гентоо направи чак 450 роњења дневно тражећи храну.
Гентоо Пенгуин

Гентоо пингвин, такође познат као Пигосцелис папуа је врста пингвина (или можда комплекс врста) у роду Пигосцелис, најближем сродству са пингвином Адели (П. аделиае) и пингвином са брадом (П. антарцтицус).

Са блиставим црвено-наранџастим кљуновима, капама са белим перјем и стопалима боје брескве, гентоо пингвини се истичу у односу на своје једнолично, стенама посуто антарктичко станиште.

Гентоо су делимична подручја без леда, укључујући обалне равнице, заштићене долине и литице. Окупљају се у колоније парова за размножавање чија величина може бити од неколико десетина до много хиљада.

Понашање

Врста пингвина Гентоо је добро позната по свом понашању приликом удварања приликом удварања. Фасцинантно је посматрати ритуале удварања ових пингвина и операције гнежђења.

Они су невероватно друштвени и ретко се икада понашају агресивно једни према другима или према другим врстама пингвина. Гентоо пингвини имају тенденцију да живе у великим колонијама и размножавају се у сушним, травнатим подручјима на копну.

У понашању при храњењу, они су опортунистички једу, на исхрану Гентоо пингвина у великој мери утичу годишње доба и њихово окружење.

Већину њихове исхране чине ситни ракови попут крила. Ове птице имају исхрану углавном засновану на бентоским морским плодовима, а пингвини повремено једу лигње.

Врста зове на различите начине, али најчешће се чује гласно трубање, које птица емитује забаченом главом.  

Дистрибуција

Гентоо пингвини су најбржи пливачи међу 17 врста пингвина. Живе у низинама и планинама јужног континента, као и на околним острвима и леденим полицама. Могу се наћи на Антарктичком полуострву и јужним острвима.

Један Гентоо пингвин у потрази за паром

Конзервација

Гентоо пингвини су омиљена ставка у менију фока леопарда, морских лавова и орка које патролирају водама око својих колонија. На копну одрасли немају природних предатора осим људи, који их беру због уља и коже.

Број популације Гентооа се повећава на Антарктичком полуострву, али је нагло опао у неким од њихових острвских енклава, вероватно због локалног загађења или поремећеног рибарства. Заштићени су Уговором о Антарктику из 1959. и добили су статус скоро угрожене на Црвеној листи ИУЦН-а 2007. године.

Тренутно, ИУЦН сада сматра да су ови пингвини у "скоро угроженим" врстама чији се тренутни тренд популације смањује.

2. Гар

Сјајне и занимљиве чињенице о Гару

  • Гар може нарасти до више од 3 м дужине!
  • Имају животни век од 10-20 година
  • Чврсте љуске гара коришћене су за прављење накита, абажура, плугова, стрела и оклопа кроз историју.
  • Због своје необичне структуре тела, гар је популарна риба у неколико акваријума, укључујући акваријум Џорџије, акваријум Тенесија и Национални акваријум у Балтимору.
Слика алигатора Гар

Гарсови, такође познати као „гарпикес“, чланови су породице Леписостеидае, који су једини преживели чланови Гинглимоди, древне холштајнске групе зрачастих риба.

Гарови имају издужена тела која су јако оклопљена ганоидним крљуштима и испред њих слично издужене чељусти испуњене дугим, оштрим зубима.  

Сви гарови су релативно велике рибе, али алигаторски гар (Атрацтостеус спатула) је највећи; алигатор гар је дугачак 2 м и тежак преко 45 кг. Њихове васкуларизоване пливачке бешике могу да функционишу као плућа, а већина гасова повремено излази на површину да узме гутљај ваздуха.

Месо гар је јестиво и људи користе тврду кожу и крљушти гара, али јаја гар су веома токсична.

Постоји седам различитих врста гар, које укључују: алигаторски гар, кубански гар, тропски гар, флоридски гар, гар с кратким носом, пегасти гар и дугоносни гар. Прве три врсте припадају роду Атрацтостеус, док последње четири припадају врсти Леписостеус.

Дистрибуција

Гарови насељавају свеже, бочате и повремено морске воде источне Северне Америке, Централне Америке и Кубе на Карибима.

Фосили указују на то да су гарови раније имали ширу распрострањеност, јер су пронађени на свим континентима осим Аустралије и Антарктика. Живи гарови су ограничени на Северну Америку.

Распрострањеност гарова у Северној Америци лежи углавном у плитким, бочатим водама Тексаса, Луизијане и источне обале Мексика, као иу неким рекама и језерима која се уливају у њих.  

Неколико популација је такође присутно у региону Великих језера у Сједињеним Државама, које живе у сличним плитким водама.

A Доместицатед ГарФисх

Конзервација

Иако тачан број становника није познат, гар у целини је доброг здравља.

Према проценама очувања, скоро свака врста је наведена као најмање забрињавајућа, што је најбоља могућа прогноза, али изгледа да се неке локалне популације смањују у броју.

На пример, алигаторски гар постаје све ређи у државама као што су Мисури и Тенеси.

Удомљавање

Никада се није знало да Гар напада људе. Људи који хватају гар можда желе да пазе на његове зубе када се лупа около, као и да га припитомљавају.

3. Горгосаурус

Цоол и занимљиве чињенице о Горгосаурусу

  • Горгосаурус је био тираносаурид теропод диносаурус који је живео током периода касне креде, између 76.6 и 75.1 милиона година
  • Није отровно
  • Размножава се полагањем јаја
Горгосаурус

Горгосаурус, велики двоножни грабежљивац (ужасни гуштер) је род диносауруса теропода тираносаурида који је био током периода касне креде (Кампанија), између 76.6 и 75.1 милиона година. Одрасли горгосаурус би био дугачак између 26-30 стопа (8-9м) од њушке до репа. Тежиле су између 2-3 тоне.

То значи да би њихова величина била отприлике иста као код Албертосауруса и Дасплетосауруса, али мања од Тиранозауруса. За разлику од других родова тираносаурида са очним дупљама овалног облика или кључаонице, Горгосаурус је имао кружну очну дупљу.

Било је налик на рог. Десетине великих, оштрих зуба обрубљивале су му вилице, док су предњи удови са два прста били релативно мали.

Понашање

Тешко грађени месождер био је врхунски грабежљивац који је ловио цератопсиде и диносаурусе Хадросауруса који су живели у истом станишту.

Горгосаурус је имао збијену зубну структуру. Премаксиларни зуби на предњем делу његових уста били су јачи од осталих. За разлику од других теропода, његови зуби нису били оштри, већ овални.

Имали су назубљене ивице које су биле изузетно оштре, са задњим ивицама које су се користиле за цепање плена. Захваљујући њиховој масивној величини вилице и зубима, овај диносаурус је имао снагу угриза до 42,000 Њутна.

Дистрибуција

Горгосаурус је живео у бујној поплавној равници дуж ивице унутрашњег мора у западној Северној Америци пре око 76.6 до 75.1 милиона година. То је било у кампанској епохи касне креде.

Његово станиште се углавном састојало од шума и шума јер су у овим областима држао значајан број биљоједа за плен. Клима његовог станишта била је суптропска, са изразитом сезонском динамиком и периодичним сушама, што је често резултирало великом смртношћу међу диносаурусима.

Видео Горгосауруса

Конзервација

Горгосаурус је живео током касне креде и можда је нестао непосредно пре него што се период креде завршио пре 66 милиона година.

Ако је опстао до краја креде, онда је вероватно изумро заједно са осталим диносаурусима који су живели на копну током изумирања у креди-терцијарном периоду.

Удомљавање

Због високог нивоа агресивности, Горгосаурус се никада не може припитомити.

4. Гхариал

Цоол и занимљиве чињенице о Гхариалу.

  • Гхариал има просечан животни век од 40 до 60 година.
  • Очи гаријала имају рефлектујући слој који се зове тапетум луцидум иза себе, који помаже у ноћном виду.
  • Гхариалс су једни од највећих крокодила, али имају најужу њушку од врсте крокодила.
  • Они су веома интелигентне животиње, чија им сјајна меморија помаже да преживе у дивљини.
  • Веома велике женке гаријала могу да положе скоро 100 јаја.
  • Карактеристична уска њушка гаријала је фина адаптација у сврху хватања плена под водом, јер му омогућава да шиба главом кроз воду бочно како би зграбио плен.
  • Гхариал хвата ниске фреквенције путем чула слуха и у стању је да затвори свој ушни канал када је потопљен.
Ретка слика Гхарија на обали реке

Гхариалс, понекад познати као гавијали или крокодили који једу рибу, су врста азијских крокодила који се разликују по дугим, танким њушкама. Крокодили су група гмизаваца која укључује крокодиле, алигаторе, кајмане и још много тога.

Одрасли мужјаци имају посебан бос на крају њушке, који подсећа на земљани лонац познат као гхара, отуда и назив „гхариал“. Гхариал је добро прилагођен за хватање рибе због своје дугачке, уске њушке и 110 оштрих, међусобно повезаних зуба. Зреле женке су дугачке 2.6–4.5 м, а мужјаци 3–6 м.

Понашање

Гхариалс су најтемељније водени крокодили; регулишу своју телесну температуру сунчајући се на сунцу да би се загрејали или одмарали у хладу или води да се расхладе.

Пошто је хладнокрван, настоји да се охлади током врућих времена и загреје када је температура околине хладна. Гхариалс не вребају и не насрћу на плен као други крокодили; њихове њушке садрже сензорне ћелије које могу детектовати вибрације у води.

Бичући главом с једне на другу страну, животиње се упуштају у рибу и хватају је у вилице које су обложене са више од стотину зуба. Док одрасли једу рибу, њихови потомци такође једу инсекте, ракове и жабе.

Дистрибуција

Гхариал се углавном налази у речним системима северног индијског потконтинента, од реке Инд у Пакистану, Ганга у Индији, реке Брахмапутра у североисточној Индији и Бангладеша до реке Иравади у Мјанмару.

Видео невероватног Гхарија

Конзервација

Популација дивљих гаријала драстично је опала од 1930-их. Према Црвеној листи ИУЦН-а, укупна величина популације гарија је мања од 235 јединки. Ово укључује мање од 200 појединаца у Индији и мање од 35 одраслих у Непалу. Све у свему, тренутно су гаријали класификовани као Критично угрожено (ЦР) и њихов број се смањује.

5. Гвинејска птица

Цоол и занимљиве чињенице о бисеркама.

  • Просечан животни век бисерке је 10-20 година.
  • Бисерка је птица која се понекад може укрштати са пилићима и пауновима. У зависности од компатибилности, понекад чак могу заједно да произведу одрживо потомство.
  • Већина бисерки има способност да издржи дуги временски период без воде.
  • Бисерка је једина врста у породици коју су људи припитомили као извор хране, испуњавајући сличну улогу као и пилетина.
  • Понекад се мешају са другим живинама јер њихови природно оштри звуци служе као упозорење против грабљивица или зато што држе под контролом крпеље које носе лајм и друге штеточине.
Слика бисерке

Бисерке познате и као „пегаве кокошке“ или „оригиналне птице“ су птице из породице Нумидидае из реда Галлиформес. Они су ендемични за Африку и сврставају се међу најстарије птице галина.

Док су модерне врсте бисерки ендемске за Африку, бисерке су уведене као припитомљена птица на другим местима.

Бисерка има велико закривљено тело са кратким кљуном, погрбљено држање, веома дуг врат и прилично проседу главу без перја (која вероватно служи за ослобађање прекомерне топлоте).

Њихова дужина је око 16 до 28 инча и тежина до 4 фунте. Већина врста има црно или смеђе перје са белим мрљама на њима, али прикладно названа белопрса бисерка такође има бело обојене груди.

Глава је обично прекривена неком комбинацијом црвене, плаве, смеђе или смеђе боје. Међутим, неколико врста показује неке егзотичне одеће.

Понашање

Ове птице су углавном друштвене и пријатељске, али понекад интеракције између мужјака могу прерасти у опасне и крваве борбе. Птице комуницирају једна са другом преко оштрих и понављајућих звукова који су карактеристични за пол.

Да би изгледали већи, мужјаци ће испружити крила, начичкати перје и испуштати агресивне звукове. Они ће се такође понекад набацивати једни на друге са намером да повреде или повреде.

Иако су јој груди и крила веома јака, бисерка уопште није птица селица нити велики летач. То је копнена птица која би се радије залепила за земљу и побегла од својих предатора, али јој крила омогућавају да побегне из посебно тешких ситуација кратким налетима.

Најактивнији је у јутарњим и касним поподневним сатима када је топлота подношљивија, али ноћу одлазе на дрвеће да спавају. Јато се чврсто држи једно уз друго и понекад се креће у једној линији датотеке.

Они путују иза крда и испод трупа мајмуна, где се хране у стајњаку и на предметима који су пали у подстрешницу са крошње.

Они играју кључну улогу у контроли крпеља, мува, скакаваца, шкорпиона и других бескичмењака. Они чупају црве са лешева и стајњака.

Дистрибуција

Бисерке живе у полуотвореним стаништима као што су саване или полупустиње, док неке, попут црне бисерке, углавном насељавају шуме, саване, шипражје, па чак и пољопривредна земљишта. Неки седе високо на крошњама дрвећа.

Врсте бисерки се налазе широм подсахарске Африке, неке скоро у целом распону, друге више локализоване, као што су пернате бисерке у западно-централној Африци и бисерке у североисточној Африци.

Бисерка са кацигом уведена је у Источну Африку, Јужну Америку, Западну Индију, Сједињене Државе, Британију и Индију, где се узгаја као храна или кућни љубимци.

Јата ових птица понекад ће лутати и по урбаним подручјима. Имају неколико адаптација да се носе са оштријом афричком климом.

Видео снимак бисерке

Конзервација

Ове птице су веома честа породица и широко распрострањене у већини субсахарске Африке. Према Црвеној листи ИУЦН-а, која прати њихов статус очуваности, седам врста су класификоване као најмање забринуте, што је најбољи могући ранг.

Само је белопрса бисерка подложна изумирању. Тешко је доћи до броја популације, али само да узмемо једну врсту, верује се да је у дивљини остало најмање 10,000 зрелих лешинара.

Удомљавање

Бисерке су природно опрезне птице, али могу да постану пријатељски настројене према људима које препознају.

Иако могу бити мало агресивније од пилића, могуће их је мешати заједно, посебно ако се одгајају заједно од раног детињства.

6. гуска

Цоол и занимљиве чињенице о Гоосе.

  • Гуска има просечан животни век од 12-26 година.
  • Гуске су обично без болести, издржљиве, имају дуг живот и могу постојати у потрази за храном и без додатне хране.
  • Гуске такође могу да спавају док су будне тако што искључују половину свог мозга.
Гуска

Гуска (Пл: Гуске) је птица било које од неколико врста водених птица из породице Анатидае. Ову групу чине родови Ансер (сиве гуске и беле гуске) и Бранта (црне гуске).

Израз гуска се може односити не само на саму птицу, већ и на одраслу женку посебно. Понекад је зову кокош да би се избегла забуна. Одрасли мушкарац се обично назива гандер.

Постоји скоро 60 различитих раса гусака и многе од њих се налазе у источној Европи. Узгајају се због меса, перја и паперја и за производњу масних џигерица (гушчје месо је такође познато масно). Јаја се излегу у року од 30 до 35 дана, у зависности од расе.

Понашање

Гуске имају дуге вратове и бучне комуникацијске позиве, пошто је гласна птица, она је и брижна птица коју родитељ обично покушава да заштити своје младе од опасности.

Друштвени живот ових птица врти се око великих јата званих гагглес (иако се у ваздуху зову скеинс). Када се бране од претњи или комуницирају са другим члановима, ова јата су гласна какофонија трубања и плача.

Понекад, када су посебно љути, пркосно ће вибрирати вратним перјем. Након тријумфа над непријатељем, и они ће испустити неку врсту победничког крика.

Као чланови породице водених птица, ове птице су очигледно одлични пливачи и летачи, али напреднији положај њихових стопала у поређењу са лабудовима и паткама их чини и бољим ходачима.

Гуске такође могу да спавају док су будне тако што искључују половину свог мозга. Ово се назива методом уни-хемисфере и дели се са другим животињама као што су делфини.

Дистрибуција

Гуска је птица која је еволуирала милионима година да би живела у близини слатководних река, језера, бара и потока Европе, Азије и Северне Америке.

Већина врста преферира умерену или арктичку климу, али хавајска врста је очигледан изузетак јер живи у тропској клими. Током времена, птица се прилагодила да живи у многим различитим регионима широм света.

Видео Гуске на води

Конзервација

Ове птице се понекад суочавају са претњама од лова, губитка станишта и грабежљиваца (како природне тако и уведене врсте). Међутим, ове претње имају тенденцију да буду локализоване и утичу на сваку популацију другачије, а не на све гуске у целини.

Према Црвеној листи ИУЦН-а, већина врста гуске се сматра најмање забринутим, можда зато што се ретко лове довољно да би биле угрожене.

Од око 16 правих врста гусака, рањиви су само лабуд, црвенопрса, хавајска и белочела гуска, док је царска гуска близу угрожености.

Удомљавање

Гуске су први пут припитомљене у Кини пре више од 6000 година, а Египћани су их припитомили пре више од 3000 година.

Данас већина припитомљених птица потиче од лабудове гуске, сивог лага и неколико других врста у сврху култивације њиховог перја (које завршава у јорганима, јастуцима и капутима) или меса и пасте.

7. Генет

Цоол и занимљиве чињенице о Генету.

  • Генети имају просечан животни век од 13-22 године
  • Попут мачака, убијају угризом у врат свог плена.
  • Познато је да се возе на леђима бивола и носорога.
  • Лако се пењу на дрвеће и држе свој плен уз помоћ канџи.
  • Генет ситних пега је једина генетска врста која живи у Европи.
Слика Генета на грани дрвета

Генет је витка, мачкаста (виверридна) животиња са телом дужине између 16 инча и 2 стопе и репом који може бити дуг колико и његово тело. Припадник је рода Генетта, који се састоји од 17 врста малих афричких месождера.

Заједнички генет је једини генет присутан у Европи и јавља се на Иберијском полуострву, Италији и Француској. Код неких врста женке могу бити мало мање од мужјака, иначе су мужјаци и женке исте величине и тежине.

Генет је прекривен густим, меким крзном које је пегасто или мраморно, са тамном пругом низ леђа. Такође има гребен дуж леђа који се може подићи када је животиња узнемирена. Реп носи тамне траке или прстенове.

У зависности од врсте, врх репа може бити таман или светао. Зенице њихових великих очију су елиптичне, као код мачака, а уши су им велике, троугласте и имају велики распон покрета.

Животиња такође има мошусне жлезде које користи за обележавање своје територије. Генети имају канџе које се могу увлачити које им помажу да се пењу на дрвеће.

Понашање

Генети су веома усамљени, окретни и углавном ноћни. Имају брзе рефлексе и изузетне вештине пењања. Они су једине виверриде које могу да стоје на задњим ногама.

Ходају, касају, трче, пењу се уз дрвеће и спуштају се и скачу. Живе на земљи, али такође проводе велики део времена на дрвећу. Свеједи су и опортунистички хватају бескичмењаке и мале кичмењаке, али се хране и биљкама и воћем.  

Током дана се одмарају у јазбини или пукотини. Њихове велике очи олакшавају им да пронађу плен током ноћи, а довољно су гипке да се стисну на изненађујуће мала места.

Иако је животиња одличан пењач, више воли да остане близу земље, са својим дугачким репом који се држи хоризонтално. Означава своју територију и рекламира свој репродуктивни статус кроз мошусне жлезде, урин и измет.

Поред подизања гребена на леђима и махања репа, генет покушава да застраши потенцијалне предаторе откривајући зубе. Морате платити цену за то што га нервирате

Дистрибуција

Генети живе у шумским саванама, травњацима, приобалним шумама, кишним шумама, сувим шумама у планинама, шикарама и у близини малих и сезонских језера. Све генетске врсте су аутохтоне у Африци.

Заједнички генет је уведен у југозападну Европу током историјских времена. Пренета је из Магреба у медитерански регион као полудомаћа животиња пре око 1000 до 1500 година, а одатле се проширила у јужну Француску и Италију.

Припитомљени Генет

Конзервација

Људи су међу предаторима генета. Они су ухваћени у замке због свог крзна и верских и медицинских пракси, чак и ако их штити влада њихове земље. Остала створења која плене виверриде су леопарди, питони, сове и медоносни јазавци.

Тачан број генета у свету је непознат, постоји 16 врста генета од којих је већина врста наведена као најмање забринута.

Удомљавање

Генет није добар љубимац. Чак је мање вредна од кућне мачке, има оштре зубе и канџе, а ако је узнемирена, не само да ће користити ово оружје, већ ће попрскати онога ко је нервира смрдљивом течношћу осим ако јој жлезде нису хируршки уклоњене.

Да би је припитомио, мора бити затворен у кавез без надзора како не би уништио кућу.

8. Заморче

Цоол и занимљиве чињенице о заморцу.

  • Просечан животни век заморца је 4-8 година.
  • Заморци имају 14 прстију, по 4 на свакој предњој и 3 на задњој нози.
  • У Немачкој се заморци зову меерсцхвеинцхен, што у преводу значи „мале морске свиње“.
  • Штенци заморчића се рађају са крзном и отвореним очима.
Морско прасе

Заморац или домаћи заморац такође познат као цави или домаћа цави је врста глодара који припада роду Цавиа у породици Цавиидае. Његов уобичајени назив не приказује да је еволуирао од свиња, порекло имена је још увек нејасно.

То је биљождер. Постоје и длакави и голи заморци и више од 20 признатих раса.

Понашање

Шпиље су копнене и колонијалне, активне током дана (дневно) или рано ујутро и увече (крепускуларно). Они су друштвени глодари и држе се заједно када се хране или негују.

Прилично експресивни, заморчићи комуницирају цвркутом, предењем, тутњањем и цвиљењем. Заморци су друштвене животиње које захтевају свакодневну интеракцију.

Они су глодари који имају обиман речник и комуницирају вокализацијом различитих звукова који имају различита значења. Једно од најјединственијих понашања које изражавају је „кокицање“, у којем скачу и врте се у ваздуху када су веома срећни.

Дистрибуција

Заморци су из разних региона Јужне Америке, ширећи се по свим западним друштвима. Заморац је уживао широку популарност као кућни љубимац од када су га европски трговци увели у Европу и Северну Америку у 16. веку.

Видео заморца који се храни купусом

Конзервација

Четири врсте замораца, а то су бразилски, монтански, сјајни и велики, најмање забрињавају.

Нема довољно података за заморца Сацха, а заморац Санта Цатерина (или заморац Молекуес до Сул) је критично угрожен, углавном због чињенице да популација од мање од 50 јединки живи у малој области Сера до Табулеиро Државни парк на острву Молекуес до Сул, у држави Санта Цатарина, Бразил.

Људи имају слободан приступ острву и примена заштићених подручја није стриктна.

Удомљавање

Њихова послушна природа, пријатељска реакција на руковање и храњење и релативна лакоћа бриге о њима учинили су заморце стално популарним избором кућних љубимаца.

Многи људи могу препознати домаћег заморца, јер је популаран кућни љубимац.

9. Жирафа

Цоол и занимљиве чињенице о жирафама.

  • Жирафа има просечан животни век од 25 година у дивљини.
  • Телета жирафе расту 1 инч (2.54 центиметра) сваког дана током прве недеље.
  • Очи жирафе су величине лоптице за голф.
  • Стопала жирафе су величине тањира за вечеру пречника 12 инча (30.5 центиметара).
  • Рекордна брзина трчања жирафе је 34.7 миља на сат (56 километара на сат).
Афричка копитара жирафа

Жирафа је велики афрички копитар који припада роду жирафа. То је највиши сисар на свету. Само ноге жирафе су више од многих људи за око 6 стопа. Ове дугачке ноге омогућавају жирафама да трче брзином од 35 миља на сат на кратким удаљеностима и удобно крстаре брзином од 10 миља на сат на дужим удаљеностима.

Жирафа би могла да гледа у прозор на другом спрату, а да не мора ни да стоји на прстима! Његов врат је тежак око 600 фунти (272 килограма). Традиционално се сматрало да су жирафе једна врста, Гираффа цамелопардалис, са девет подврста.  

Хране се лишћем, плодовима и цветовима дрвенастих биљака, првенствено врста багрема, које прегледавају на висинама које већина других биљоједа не може да досегне.

Понашање

Обично ове фасцинантне животиње лутају отвореним травњацима у малим групама од око пола туцета. Обично се налазе у групама које се разликују по величини и саставу према еколошким, антропогеним, временским и друштвеним факторима.

Биолози су сугерисали да су жирафе нијеме и да нису у стању да створе довољан проток ваздуха да вибрирају своје гласне наборе. Напротив; снимљени су како комуницирају помоћу фрктања, кијања, кашљања, хркања, шиштања, рафала, стењања, гунђања, режања и звукова налик флаути.

Током удварања, мужјаци емитују гласан кашаљ. Женке дозивају своје младе урлањем. Телад ће емитовати блејање, мукање и звукове мјаукања. Шмркање и шиштање су повезани са будношћу.

Доминантни мужјаци се приказују другим мужјацима са усправним држањем; држећи браду и главу подигнуту док ходају укочено и показујући своју страну.

Жирафе су често рани сигнал упозорења за друге дивље животиње саване: ако крдо жирафа почне да бежи, то раде и сви остали! Студије сугеришу да жирафе гласају испод нивоа људског слуха и да можда користе овај звук за комуникацију на даљину.

Дистрибуција

Његов раштркани опсег протеже се од Чада на северу до Јужне Африке на југу и од Нигера на западу до Сомалије на истоку. Жирафе обично насељавају саване и шуме.

Видео афричке жирафе

Конзервација

У многим афричким земљама популација жирафа се полако смањује због губитка станишта и прекомерне испаше стоке.

Као резултат тога, будућност жирафа зависи од квалитета преосталог станишта. Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) класификује жирафу као рањиву на изумирање и истријебљена је из многих делова свог бившег подручја.

Жирафе се и даље налазе у бројним националним парковима и резерватима дивљачи, али процене од 2016. показују да у дивљини има око 97,500 припадника ове врсте. Више од 1,600 животиња држано је у зоолошким вртовима 2010. године.

Удомљавање

Жирафе нису идеални кућни љубимци. Укључују много храњења, тако да суседи имају тенденцију да постану мало љути када њихова пажљиво негована стабла почну да нестају од врха наниже

10. Газела

Цоол и занимљиве чињенице о Газели.

  • Газеле нису довољно брзе да избегну пут гепарда, али су у стању да их надмудре док беже.
  • Најизразитија карактеристика газеле су њени дуги, закривљени рогови.
  • Мужјаци и женке имају рогове, за разлику од многих сисара из породице антилопа.
  • Газеле трубе када су нервозне.
  • Газела може да скочи 10 стопа у ваздух и може да трчи до брзине од 60 миља на сат у кратким рафалима.
  • Његов просечан животни век је 10-12 година
Газела

Газела је једна од многих врста антилопа у роду Газела. Газеле су познате као брзе животиње. Неки су у стању да трче брзином до 100 км/х (60 мпх) или сталном брзином од 50 км/х (30 мпх). Газеле су мале антилопе које су високе 60-110 цм до рамена и углавном су жуте боје.

Родови газела су Газела, Еудорка и Нангер. Таксономија ових родова је збуњена, а класификација врста и подврста је нерешено питање.

Тренутно се сматра да род Газелла садржи око 10 врста. Од којих је једна подврста изумрла: газела краљице од Сабе. Већина преживелих врста газела сматра се угроженим у различитом степену.

У блиском сродству са правим газелама су тибетанска гоа и монголска газела (врсте рода Процапра), азијски бледњак и афрички спрингбок. При великим брзинама, не може сасвим побећи предаторе, али начин на који скачу помаже им да побегну. Иако је број изазован, још увек можете видети нешто мање од 500 у дивљини данас.

Понашање

Газела је грациозно, интелигентно и будно створење. Друштвени су и живе у групи званој стадо, које може да се састоји од чак 700 других газела.

Најчешће, женке и мужјаци не живе заједно у истом стаду, јер мужјаци имају тенденцију да живе искључиво у малој групи или потпуно сами.

Свако стадо које је само од мушких газела у дивљини назива се момачко стадо. Да би се заштитиле од напада предатора, газеле су невероватно будне. Стално гледају око себе својим великим очима да виде где се може десити следећи напад.

Дистрибуција

Газеле се углавном налазе у динама, висоравни, пустињама, травњацима и саванама Африке; али их има и у југозападној и централној Азији и на индијском потконтиненту.

Они имају тенденцију да живе у стадима и једу фине, лако сварљиве биљке и лишће. Не треба им много простора за своја мала тела, али морају да живе у близини подручја са лишћем и жбуњем у исхрани, смањујући њихову потребу за водом током годишњих доба које је посебно суво.

Када се стану сушна годишња доба, већина врста газела ће мигрирати са другим животињама и врстама у покрету који се зове Велика сеоба.

Поред еланда, импале, зебри и гнуа, ове животиње сваке године путују у дивљини. Нажалост, око 250,000 животиња у сеоби не успева.

Видео један дан старе Газеле

Конзервација

У целом свету, мање од 500 газела од 16 врста још лута у дивљини. Популација је наставила да опада последњих година, иако је већина разлога за њихов смањен број последица лова од стране људи.

ИУЦН сматра да је газела критично угрожена. Невладина организација Сахара Цонсерватион Фунд радила је на обнављању популације газела Дама у Африци тако што их је хватала за репродукцију, али број и даље пати.

Удомљавање

Иако је могуће држати газелу као кућног љубимца, најбоље је пустити их да живе у дивљини где им је место. Они нису добри кућни љубимци јер им је потребно станиште значајне величине да би их примили. Већина области сматра да је њихова употреба као кућни љубимац незаконита.

Zakljucak

Надам се да сте видели нешто занимљиво током свог истраживања. Проверите препоруке за друге животиње које почињу словима енглеске абецеде.

Препоруке

Енвиронментал Цонсултант at Енвиронмент Го!

Ахамефула Асценсион је консултант за некретнине, аналитичар података и писац садржаја. Оснивач је фондације Хопе Аблазе и дипломирао је менаџмент животне средине на једном од престижних колеџа у земљи. Опседнут је читањем, истраживањем и писањем.

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *