10 животиња које почињу са Х – погледајте фотографије и видео записе

У наставку прочитајте информације о животињама које почињу са Х. Поред неких занимљивих и занимљивих фотографија и видео снимака животиња. Надам се да ће вам истраживање бити вредно и занимљиво.

Животиње које почињу са Х

Ево неких животиња које почињу са Х

  • Афрички јазавац
  • Харбоур Сеал
  • Хрчак
  • Јеж
  • Хиена
  • Зец
  • Коњ
  • Хартебеест
  • Хаммеред схарк
  • Нилски коњ

1. Афрички јазавац

Цоол и занимљиве чињенице о Хонеи Бадге

  • Медоносни јазавци живе до 7 година у дивљини.
  • То је једно од најхрабријих створења на земљи!
  • Њихова дебела, лабава кожа лако може да издржи ударце из лукова, стрела, па чак и мачета! Најефикаснији начин да се убије јазавац је пуцањ или ударац у потиљак који разбија лобању.
  • Медоносни јазавци су једна од ретких животиња које су природно имуне на уједе отровних змија. Верује се да су то временом развили тако што су прво јели благо отровна створења и напредовали.
  • Медоносни јазавци су једина врста у роду Мелливора и често су локално познати као 'ратели'.
  • Користећи своје оштре канџе, ратли могу ископати тунел дуг скоро 10 стопа у тврду земљу у року од 10 минута.
Афрички јазавац

медоносни јазавац (Мелливора цапенсис), такође познат као рател, је сисар сродан творовима, видрама, творовима и другим јазавцима.

Ови прождрљиви сваштоједи су добили име по својој наклоности да се хране медом и ларвама пчела. Такође једу инсекте, водоземце, гмизавце, птице и сисаре, као и корење, луковице, бобице и воће.

Иако већину времена лове сопствену храну, радо ће красти од других месождера или убијати веће животиње када им се укаже прилика.

Њихови истакнути, оштри зуби, дуге предње канџе и здепаста грађа омогућавају им да лако чупају месо са кости.

По величини, ратли су највећи копнени куни у Африци. Они су високи између 9.1 и 11 инча и дугачки 22-30 инча од рамена. Медоносни јазавци су животиње које су такође познате по томе што имају кожу попут челика. Дебео је и лабав и може да издржи ударе стрела и нападе мачетом. Осим тога, убоди пчела и дикобраза не утичу ни најмање на њих.

У зависности од подврсте, јазавци имају потпуно црно крзно или црно крзно са белом пругом која се протеже дуж њихове кичме. Зими носе дуге, густе бунде, које се љети лињају.

Понашање

Медоносни јазавац је првенствено самац, али је такође примећен у Африци како лови у паровима током сезоне парења у мају. Такође користи старе јазбине аардварк, брадавичасте свиње и термитне хумке. То је вешт копач, способан да прокопа тунеле у тврдо тло за 10 минута.

То је првенствено врста месождера и има мало природних предатора због своје дебеле коже, снаге и жестоких одбрамбених способности.

Медоносни јазавац је познат по својој снази, агресивности, жестини и жилавости. Познато је да дивљачки и неустрашиво напада скоро све друге врсте када је бекство немогуће, наводно чак одбијајући много веће предаторе као што су лавови, хијене, па чак и људи.

Углавном се медоносни јазавци држе до себе, али се парови за парење у пролеће повремено друже.

Дистрибуција

Медоносни јазавци се могу наћи широм већине субсахарске Африке, Саудијске Арабије, Ирана и западне Азије.

Могу се прилагодити разним условима, од топлих прашума до хладних планина. Њихови домови могу бити огромни као око 193 квадратних миља (500 квадратних километара).

Видео медоносног јазавца

Конзервација

Иако су медоносни јазавци широко распрострањени и сматрају се бројним, у одређеним регионима их лове или прогањају, посебно када дођу у сукоб са пољопривредницима и пчеларима.

Такође се једу као месо грмља и беру за трговину традиционалном медицином; репутација по храбрости и упорности чини јазавце популарним у традиционалној медицини.

Спречавање губитка медоносних јазаваца из тих подручја захтева опрез локалног становништва.

Медоносни јазавци су најмање угрожена врста, према Међународној унији за очување природе, и нису у непосредној опасности од изумирања. Али то не значи да су медоносни јазавци без претњи.

Удомљавање

Медоносни јазавци су опасни! Никада се не повлаче, имају смртоносне зубе и нападају било коју покретну ствар ако се осећају угрожено. Медоносни јазавци су једна од најагресивнијих врста на Земљи, нису добри кућни љубимци.

2. Харбоур Сеал

Цоол и занимљиве чињенице о Харбоур Сеал-у

  • Лучке фоке у дивљини могу да живе између 25 и 30 година и више од 30 година у људској нези.
  • Пре дубоког роњења, лучке фоке успоравају откуцаје срца са више од 80 (у просеку између 80 и 120) откуцаја у минути до само три или четири. Након избијања, откуцаји срца печата се брзо убрзавају за кратко време.
  • Лучке фоке могу да зароне до дубине од 500 стопа (152.4 метра), али су забележене дубине до 1,460 стопа (446 метара). Могу остати потопљени до 30 минута одједном.
  • Боја лучке фоке може увелико варирати од беле или светлосиве са тамним мрљама до тамно браонкасто црне са светлим мрљама, у зависности од тога где се у њиховом опсегу налазе.
Харбоур Сеал

Лучка фока (Пхоца витулина), позната је и као обична фока. Они су браон, сребрно бели, жути или сиви, са карактеристичним ноздрвама у облику слова В. Одрасла особа може достићи дужину од 1.85 м (6.1 стопа) и масу до 168 кг (370 лб).

Лучке фоке преферирају честа позната места за одмор. Они могу провести неколико дана на мору и путовати до 50 км у потрази за хранилиштима, а такође ће пливати више од стотину миља узводно у слатку воду у великим рекама у потрази за рибом селицом као што је сенка и вероватно лосос.

Као и други пероношци, лучке фоке су прилагођене да роне и чувају кисеоник под водом. Они генерално могу да зароне до дубине од око 500 стопа (152 метра), али су забележени рони до 1,460 стопа (446 метара).

Могу остати потопљени до 30 минута одједном, али просечно роњење траје мање од три минута с обзиром да већина њиховог плена живи у мањим дубинама.

Понашање

Лучке фоке су усамљене, али су групне када се извлаче (посебно на копну) и током сезоне парења, иако не формирају велике групе као неке друге фоке.

Они се вуку на одмор када се не хране активно. Систем парења није познат, али се сматра да је полигаман. Због свог природног усамљеног начина живота, они могу постати веома антагонистични једни према другима када се групе од неколико стотина окупе заједно на обали током сезоне парења.

Лучке фоке проводе половину свог времена на копну, одмарајући се, размножавајући и одгајајући младе на каменитим и пешчаним плажама. Не мигрирају и остаће на истом општем подручју осим ако потрага за храном не захтева њихово кретање

Дистрибуција

Лучке фоке су најраспрострањеније фоке, које живе и на Атлантику и на Балтику. Северни Атлантик и Северни Пацифик.

На западној обали Северне Америке, њихова дистрибуција се протеже од јужног Арктика (Јукон до северне Аљаске) ​​низ обалу Калифорније и на источној обали од Јужног Гренланда, залива Хадсон, и низ обалу до Каролине.

Могу се наћи било где од хладних, умерених вода до хладних, арктичких и субарктичких обала.

Лучка фока рађа своје потомство

Конзервација

Број лучких фока је озбиљно смањен у Пјуџет Саунду током прве половине двадесетог века програмом контроле становништва који је финансирала држава. Ова животиња тренутно није изложена.

Удомљавање

Фоке се могу припитомити све док им обезбедите све неопходне ствари за њихов напредак и опстанак. Међутим, у неким земљама незаконито је држати фоке као кућне љубимце.

3. Хамстер

Цоол и занимљиве чињенице о хрчцима

  • Хрчци имају животни век од 2-3 године
  • Хрчци су глодари мале величине. Врло често се држе као кућни љубимци. Међутим, за разлику од других глодара, они имају кратке репове.
  • Хрчци гризу када су уплашени или узнемирени током спавања.
  • Зуби им стално расту и кратки су само зато што стално жваћу ствари.
Елегантан хрчак

Хрчци су сићушни глодари здепастог тела, широко размакнутих стопала и малих ушију. Хрчци се налазе у различитим бојама, укључујући сиву, жуту, црну, белу, браон, златну и црвену. Постоје у мешавини неколико боја.

Обично су дуги од 2 до 6 инча и у просеку теже око 6.2 унце. Припадају реду Родентиа, који припада потпородици Црицетинае. Постоји 19 врста класификованих у седам родова, а 5 се обично држе као кућни љубимци.

Постоји неколико врста хрчака, укључујући патуљасте хрчке, сиријске хрчке, хрчке плишаног медведа и златне хрчке. Најпознатија врста хрчка је златни или сиријски хрчак (Месоцрицетус ауратус), који се најчешће држи као кућни љубимац.

Хрчци имају веома слаб вид, а стопала су им широко размакнута. Хрчци су више крепусуларни него ноћни и, у дивљини, остају под земљом током дана како би избегли да их грабежљивци ухвате.

Хране се првенствено семеном, воћем и вегетацијом, а повремено ће јести инсекте који копају. Физички, они су дебелог тела са карактеристичним карактеристикама које укључују издужене образне кесе које се протежу до рамена, које користе да носе храну назад у своје јазбине, као и кратак реп и крзном прекривена стопала.

Понашање

Карактеристика понашања хрчака је гомилање хране. Они носе храну у својим пространим кесама за образе у своје подземне складишне коморе. Када су пуни, образи могу да удвоструче или чак утроструче своју главу. Хрчци губе на тежини током јесењих месеци у очекивању зиме. Ово се дешава чак и када се хрчци држе као кућни љубимци и повезано је са повећањем вежбања.

Већина хрчака је строго усамљена. Ако су смештени заједно, може доћи до акутног и хроничног стреса, и они могу да се боре жестоко, понекад и фатално. Хрчци комуницирају говором тела једни с другима, па чак и са својим власником. Ово је слањем специфичног мириса помоћу њихових мирисних жлезда.

Хрчци се могу описати као ноћни или крепускуларни (активни углавном у зору и сумрак). Неки од њих могу лако трчати и до 5 миља за то време. Када се хрчци држе као кућни љубимци, они одржавају ову природну рутину.

Њихово буђење траје ноћу, било у дивљини или у заточеништву, што значи да су будни током ноћи. Они више воле да буду неометани, тако да ће дивљи хрчци избегавати друге дивље животиње и људе током овог времена. Сваки неоправдани поремећај у сну могао би довести до уједа ових сићушних глодара. Најбоље преживљавају у просторијама у којима се светла не пали до касно.  

Сви хрчци су одлични копачи, граде јазбине са једним или више улаза, са галеријама повезаним са коморама за гнежђење, складиштење хране и друге активности. За копање користе предње и задње ноге, као и њушке и зубе.

Мајке хрчака су веома заштитне и држе своје бебе у врећицама у устима ако осете опасност.

Дистрибуција

Први од ових малих глодара пронађен је у Сирији. Међутим, они се такође налазе у Белгији, северној Кини, Румунији и Грчкој. У дивљини, хрчци више воле да живе у топлим и сувим подручјима.

Воле да живе у степама, ивицама пустиња и пешчаним динама.

Видео хрчка

Конзервација

Популација хрчака кућних љубимаца је око 57 милиона. Дивља популација је непозната. Око 11 милиона домаћинстава има хрчке као кућне љубимце. Мало се зна о хрчцима који живе у зоолошким вртовима.

Међутим, каже се да се брзо размножавају и проналазе пут до паркова, универзитета и зоолошких вртова.  

Удомљавање

Патуљасти хрчак је изузетак. Они су изненађујуће друштвени и уживају да имају више пријатеља у својој породици. Ако човек добије поверење хрчка као кућног љубимца, животиња ће се лагано кретати према њиховој руци, па чак и увући се у њу.

Они су прилично изражајне животиње и нема сумње о томе шта осећају према свом власнику или околним животињама. Хрчци су сјајни породични кућни љубимци јер се мало одржавају и са њима се забавно играти.

Хрчци гризу када су уплашени и када им је сан прекинут. Нека уобичајена имена хрчака за кућне љубимце укључују Цхеекс, Цхомпер, Цхеви, Харри и Фуззи.

4. Јеж

Цоол и занимљиве чињенице о Јежу

  • Када пустињски јеж жели да поједе шкорпиона, прво мора да одгризе жалац са репа. Неки јежеви могу да једу чак и змије отровнице.
  • Јежеви живе до 3-8 година у дивљини и до 10 година у заточеништву
  • Јежеви могу да путују до 2 миље (3 километра) дневно и крећу се брзином до 6.5 стопа (2 метра) у секунди.
  • Јежеви су активни ноћу, али спавају цео дан, до 18 сати!
  • Јеж прави много пенасте пљувачке у устима и маже је по перима. То може учинити да задржи паразите са коже или да његова пера имају лош укус предаторима.
Јеж

Јеж (Еринацеус еуропаеус) је низак и стасит мали сисар који се понекад назива и јастучићем са ногама! За разлику од сисара који имају крзно или косу која је донекле флексибилна и мека.

Крзнени јеж је дебео слој шиљака (или модификованих длака) познатих као пера. Ове пера су направљене од кератина, исте ствари од које су направљене наша коса и нокти. Његова боја варира, може бити бела или светло смеђа до црна, са неколико нијанси које се налазе у тракама дуж њихових пера.

Неки јежеви имају тамно смеђу или црну маску преко очију. Ова занимљива створења имају мале, али моћне ноге и велика стопала са по пет прстију. са изузетком неких који имају четири прста, што их чини невероватним копачима.

Дуга њушка са мокрим носом даје им одличан осећај мириса. Њихове уши су велике у поређењу са величином тела, што шиљастим малим створењима даје добар осећај слуха.

Понашање

Они су усамљене животиње. Јежеви су активни ноћу. Они копају, жваћу и траже храну кроз најмрачније сате.

Дистрибуција

Постоји 17 врста јежа у 5 родова који могу да живе у многим различитим стаништима, од пустиње до шуме и шире! Типови који живе у пустињи живе у подручјима која примају мало падавина.

Други живе широм Азије. Европски јежеви су распрострањени у Европи, од Медитерана до Скандинавије. Међутим, изумрли род Ампхецхинус је некада био присутан у Северној Америци.  

У Африци, јежеви живе у саванама, шумама, па чак и градским улицама, где се гегају, тражећи инсекте.

Јежеви живе на земљи, никада на дрвећу. Воле да живе сами и можда су територијални. Неки јежеви копају јаме у земљишту до 50 цм дубине.

Други више воле да праве гнезда од мртвих листова, траве и грана. Пустињски јежеви се крију између громада или заривају у песак да би избегли пустињску врућину. У Азији, дугоухи јежеви се често усељавају у јазбине које остављају корњаче, лисице, гербили и видре.

Видео јежа који се бори са змијом

Конзервација

Иако тренутно нису наведени као угрожени или угрожени, многи јежеви се суочавају са изазовима. Према Црвеној листи ИУЦН-а, то је врста која најмање брине

Удомљавање

Неки људи сматрају јежеве корисним кућним љубимцима јер плене многим уобичајеним баштенским штеточинама. Док су у лову, ослањају се на своја чула слуха и мириса јер им је вид слаб.

Међутим, у неким деловима света, као у државама Сједињених Држава као што су Хаваји, Џорџија, Пенсилванија и Калифорнија, нелегално је поседовати јежа као кућног љубимца. Таква ограничења не постоје у већини европских земаља, са изузетком Скандинавије.

Важно је напоменути да јежеви нису добри кућни љубимци. Јежеви имају до 44 зуба и, као и свака дивља животиња са зубима, могу да гризу! Они такође могу носити паразите на својим перима. Јежеви су чудесна створења, али запамтите да једноставно нису мазни као пас или мачка.

5. Хијена

Цоол и занимљиве чињенице о хијенама

  • Женка пегаве хијене је једини познати сисар без спољашњег вагиналног отвора. Уместо тога, она мора да уринира, да се пари и да се породи кроз свој псеудо-пенис који обавља више задатака
  • Они су жестоке, друштвене и невероватно паметне животиње супротно ономе што знате о њима.
  • Пегава хијена је највећа врста хијене.
  • Женке хијене поседују репродуктивне органе који изгледају слично као и мужјаци, па тачан пол може бити тежак.
  • Хијена је ближе мунгосу и мачки него псу
Паметна хијена

Хијене су мачји сисари месождери из породице Хиаенидае. Са само четири постојеће врсте, пети је најмањи у породици Царнивора и један од најмањих у класи сисара.  

Међу четири врсте хијена, највећа, најраспрострањенија и најпогрешније тумачена је пегава хијена, Цроцута цроцута. Са својим отрцаним крзном, погрбљеним леђима и широким осмехом који слини, ова такозвана хијена која се смеје можда није најлепша животиња.

Понашање

Сваки клан хијена је матријархат којим влада алфа женка. У строгој структури моћи клана, доминација се преноси низ линију алфа женке на њена младунчад. Путујући одрасли мужјаци заузимају последње место, сведени на покорне изопћенике који моле за прихватање, храну и секс.

Хијене су друштвене животиње, хијене су примећене да се окупљају у друштвене групе веће од било ког другог месождера, њихови чопори могу да броје до 130 јединки и примећене су како бране територије до 620 квадратних миља.

Они живе од клана, и све што раде је везано за хијерархију женске доминације која га подупире, али не остају заједно све време. Уместо тога, они проводе већи део свог времена у мањим групама које се спајају да би се бориле, ловиле или храниле.

Велики мозак хијена омогућава им да запамте глас и статус сваког члана, осигуравајући да имају политичку памет да препознају пријатеље од непријатеља и преговарају о њиховој строгој друштвеној хијерархији.

Такође, идеја да су хијене кукавице опстајала је иу модерном добу.

Дистрибуција

Временом је постојало неколико родова хијена, али већина њих је постала изумро. Данас су преостале само четири врсте, што је чини најређим породицом сисара.

Упркос малој разноликости, хијене су јединствене и важан део екосистема у Африци и деловима Азије. Хијена насељава пустињске области, полупустиње и отворене саване.

Конзервација

У зависности од врсте, хијене насељавају одређена заштићена подручја у својим матичним регионима. Смеђа хијена се, на пример, развија у већем обиму у незаштићеним подручјима, што је довело до тога да се сматра да је близу угрожени директним ловом на овим неуређеним просторима.

То је зато што се погрешно сматрају опасним за стоку, иако је овај ризик заиста низак. Пругаста хијена се лако припитомљава и може се у потпуности обучити, посебно када је млада.

Иако стари Египћани нису сматрали пругасте хијене светим, наводно су их припитомили за употребу у лову

Удомљавање

Људи и хијене су дугогодишњи непријатељи. Хијене нису избор кућних љубимаца због своје агресивне природе.

Одрасле хијене нису добри кућни љубимци јер су агресивне и склоне нападима на животиње, укључујући људе који покушавају да доминирају над њима.

С друге стране, младе хијене су забавни кућни љубимци за искусне неговатеље који разумеју.

Хиена Видео

6. Зец

Цоол и занимљиве чињенице о Хареу

  • Зец живи у просеку 2-12 година
  • Предњи зуби зеца никада не престају да расту током свог живота.
  • Животиња мора да избруси зубе жвакањем траве.
Зец

Зец није једна врста, већ цео род познат као Лепус (што је латински назив за зеца). У свету постоји око 40 врста. Подијељени су у три различита рода: Лепус, Цапролагус и Пронолагус.  

Зец је животиња која је истакнута у митологији и фолклору људских друштава широм света, као што је легенда о Белом зецу. Зечеви су биљоједи.

Род обухвата највеће лагоморфе, у зависности од врсте, тело је дугачко око 40–70 цм, са стопалима до 15 цм и ушима до 20 цм.

Већина њих су брзи тркачи са дугим, моћним задњим ногама и великим ушима за распршивање телесне топлоте. Зец млађи од годину дана назива се "леверет". Група зечева се назива „љуска“, „доле“ или „погон“.

Понашање

Зец је ноћна животиња која ноћ проводи будна, а дан спавајући. Живе усамљено или у пару. Гнезде се у благим удубљењима која се називају формама, а њихови млади су у стању да се сами сналазе убрзо након рођења.

Иако можда не изгледају тако, зечеви су физички изузетна створења са фино развијеним чулом слуха, мириса и вида. Њихов широки угао гледања омогућава им да открију предаторе који долазе са било ког места око њих осим мале слепе тачке испред носа.

Они такође производе феромоне из мирисних жлезда, које могу играти улогу у парењу. Неке врсте су способне за кратке навале брзине између 40 и 50 МПХ и конзистентније брзине од око 30 МПХ.

Захваљујући снажним задњим удовима, могу скочити 10 стопа у ваздух. Такође су одлични пливачи који могу без проблема да прелазе реке и велике водене површине.

Дистрибуција

Врсте зеца су пореклом из Африке, Евроазије и Северне Америке. Где год да се нађу, ове животиње више воле да насељавају отворене равнице као што су ливаде, травњаци, пустиње, тундра и саване.

Ако треба да се сакрију, зечеви ће се сакрити у трави, жбуњу или удубљењима. Само неколико врста живи у шумовитим регионима.

Зец гледа из жбуња

Конзервација

Зец је традиционално био уобичајен извор хране за људе, а и данас су међу најловљенијим животињама. Већина овог лова се обавља одговорно.

Међутим, још већа претња је губитак и фрагментација станишта, што је довело до опадања броја широм света. ИУЦН Црвена листа класификује зеца као врсту најмање забринутости.

Удомљавање

Не постоје постојећи припитомљени зечеви. Међутим, остаци зечева пронађени су у широком спектру људских насеља, од којих неки показују знаке употребе осим једноставног лова и једења.

7. Коњ

Цоол и занимљиве чињенице о коњу

  • Коњ има просечан животни век од 25-30 година
  • Коњи су оставили неизбрисив траг у људској цивилизацији.
  • Коњи могу да спавају стојећи! Коњи могу да „натерају да дремну“ док стоје да би остали будни. За дуже одморе могу лећи и достићи РЕМ циклусе.
  • Иако постоји само једна врста домаћег коња, широм света постоји 350 различитих раса.
  • Коњи имају веће очи од било ког другог копненог сисара.
  • Коњ је еволуирао преко 50 милиона година!
Коњ пастув

Коњ (Екуус ферус цабаллус) је припитомљени, једнопрсти, копитарски сисар. Припада таксономској породици Екуидае и једна је од две постојеће подврсте Екуус ферус. Коњ је еволуирао у последњих 45 до 55 милиона година од малог вишепрстог створења, Еохиппуса, у велику животињу са једним прстом данашњице.

Коњи подврсте цабаллус су припитомљени, иако неке припитомљене популације живе у дивљини као дивљи коњи. Ове дивље популације нису заиста дивљи коњи, јер се овај израз користи за описивање коња који никада нису били припитомљени.

Постоји опсежан, специјализован речник који се користи за описивање концепата везаних за коње, који покрива све од анатомије до животних фаза, величине, боја, ознака, раса, кретања и понашања.

Понашање

Коњи су прилагођени да трче, што им омогућава да брзо побегну од предатора, и поседују одличан осећај за равнотежу и јаку реакцију на борбу или бекство.

Коњи могу спавати и стојећи и лежећи, а млађи коњи имају тенденцију да спавају знатно више од одраслих. Коњи су по природи реактивне животиње и потрчаће на први знак опасности. Међутим, уз одговарајућу обуку, ово понашање се може превазићи како би коњи и јахачи били безбеднији.

Коњи су друштвене животиње које уживају у близини других коња. Они се баве активностима као што су играње и дотеривање једни других. Они такође вежбају своја чула мирисајући једни друге и своју околину. У природном окружењу, коњи пасу и користе своја чула мириса, вида и слуха да би остали безбедни и пронашли храну.

Коњи који живе заједно комуницирају једни са другима углавном кроз говор тела. Коњи су развили суптилне и очигледне сигнале да би комуницирали једни са другима.

Коњи који живе у крдима имају многе предности, као што је могућност да се смењују у потрази за предаторима и имају више очију и ушију да их открију. Коњи који се држе сами су склонији стресу због недостатка дружења.

Дистрибуција

Ове животиње су погодне за све врсте окружења и климе. Распрострањени су у Африци, Азији и Централној Америци. Евроазија, Европа, Северна Америка, Океанија и Јужна Америка.

Домаћи коњи могу да живе скоро свуда све док има склоништа, хране и простора за трчање. Неки од њих су још дивљи, попут северноамеричких мустанга.

Ове животиње слободно и удобно лутају по преријама и равницама западног подручја Северне Америке.

Видео коња

Конзервација

Широм света постоји 60 милиона припитомљених коња и 600,000 дивљих коња. Сматра се да се данас широм света налази више од 350 различитих раса ових животиња, од којих се свака узгаја за одређену сврху. Тренутни тренд популације коња није познат

Удомљавање

Људи су почели да припитомљавају коње око 4000. године пре нове ере, а верује се да је њихово припитомљавање било широко распрострањено до 3000. године пре нове ере. Коњи и људи комуницирају у широком спектру спортских такмичења и нетакмичарских рекреативних активности, као иу радним активностима као што су полицијски посао, пољопривреда, забава и терапија.

Коњи су се историјски користили у ратовању, из чега се развила широка лепеза техника јахања и вожње, користећи много различитих стилова опреме и метода контроле.

Многи производи су добијени од коња, укључујући месо, млеко, кожу, длаку, кости и фармацеутске производе екстраховане из урина трудних кобила.

Људи припитомљеним коњима обезбеђују храну, воду и склониште, као и пажњу стручњака као што су ветеринари и коњаци.

У свету постоји 60 милиона припитомљених коња.

8. Хартебеест

Цоол и занимљиве чињенице о Хартебеест-у

  • Јелен има животни век који је отприлике између 11-20 година.
  • Верује се да је древна египатска врста припитомила хартебеест, само да би је користила као жртву за своје ритуале.
  • Алцелапхус буселапхус буселапхус, подврста хартебеест-а, сада је уврштена у списак као изумрла.
Африцан Хартебеест

Зверка (Алцелапхус буселапхус), позната и као конгони или каама, је афричка антилопа. Једини је припадник рода Алцелапхус.

Познато је да је израз „хартебеест“ изведен из африкаанса; првобитно су га звали хартебеест. Описано је осам подврста, укључујући две које се понекад сматрају независним врстама.

Велика антилопа, хартебеест стоји нешто више од 1 м на рамену и има типичну дужину главе и тела од 200 до 250 цм. Тежина је од 100 до 200 кг. Има дуго чело и рогове необичног облика, кратак врат и зашиљене уши. Његове ноге, које често имају црне ознаке, необично су дугачке.

Длака је углавном кратка и сјајна. Зверка можда има необичан изглед, али је један од најбржих и најиздржљивијих тркача антилопа.

Понашање

Једњак је једна таква антилопа коју је лако ловити, захваљујући својој седентарној природи. Међутим, почетак сушних сезона или суше ће натерати ове животиње да лутају на велике удаљености у групама (наравно) да траже воду и испашу.

Ове животиње су углавном дневне природе; при чему већину времена проводе једући траву дању. Они имају тенденцију да постану усамљени и такође се рашире на суседним територијама. Мужјаци доследно бране своју територију.

Мужјаци могу постати прилично агресивни, посебно током врхунца парења. Није необично да у овом тренутку избијају туче. Као иу случају већине антилопа, хартебеестови су такође развили борбене вештине које обезбеђују доминацију док избегавају фаталне или озбиљне повреде.

Понашање женке јелебеест у време порођаја је ретко за већину антилопа. Примећено је да женка не преферира тељење у групама на отвореној равници; радије бира изоловане грмљасте површине за рађање и такође оставља младо теле скривено на неколико две недеље, пазећи му повремено да сиса.

Дистрибуција

Ова травната антилопа се углавном налази у западним, источним и јужним регионима Африке. Живе у сувим саванама, отвореним равницама и шумовитим травњацима, често се селе у сушнија места након падавина.

Толерантни су на шумовита подручја и често се налазе на рубовима шума. Хартебеест преферира средње до високе травњаке (укључујући саване), отворене шуме и сува станишта грмља.

Примећено је да су ове животиње релативно толерантније на високу траву или шуму од других антилопа уобичајених за архетипске равнице.

Видео снимак неколико црвених хартебеест у равници

Конзервација

Према Црвеној листи ИУЦН-а, популација хартебеест-а је око 362,000. Постоје процене популација њихових подврста у одређеним областима:

Црвени јелен у јужној Африци – 130,000 животиња; Сваине'с Хартебеест у Етиопији – мање од 800 животиња; Западна зверка – 36,000 животиња; Лелвел хартебеест – 70,000 животиња; Кенија хартебеест – 3,500 животиња; Лицхтенстеин'с Хартебеест – 82,000 животиња; Највећа кока-кола – 42,000 животиња.

Тренутно су хартебеест класификовани као „најмање забринути“ (ЛЦ) на Црвеној листи ИУЦН-а, али њихов број се смањује. Лудњак није угрожена врста.

Удомљавање

Хартебеест према историји је први пут припитомљен у Египту, иако је коришћен само као жртвена животиња. Међутим, може се припитомити под условом да има слободног простора за његово слободно кретање и стално снабдевање травом.

9. Хаммерхеад ајкула

Цоол и занимљиве чињенице о Хаммерхеад Схарк

  • Најдужа велика ајкула чекићар икада забележена била је дуга 20 стопа (6.1 м), а најтежа велика ајкула чекићар икада забележена је била 991 фунту (450 кг).
  • У дивљини има просечан животни век од 20-30 година
  • Ајкуле чекићари пронађене су на дубини од 984 стопе (300 м), али обично бораве у приобалним водама до 262 стопе (80 м) дубине.
  • Верује се да су ајкуле чекићари канибалисти и да једу сопствену врсту ако је потребно.
  • Пронађене су ајкуле чекићари са бодљама ража и сома који вире из њихових уста, што сугерише да су имуне на отров рате и сома.
Слика ајкуле чекићара

Ајкуле чекићари су група ајкула које чине породицу Спхирнидае, тако названу по необичној и препознатљивој структури њихових глава, које су спљоштене и бочно проширене у облик „чекића“ који се зове цефалофолија.

Већина врста чекићара се налази у роду Спхирна, док се ајкула криласта налази у свом роду, Еуспхира. Ајкуле чекићари имају дугачке, назубљене зубе и користе своје главе у облику чекића да открију и поједу плен.

Њихове главе су опремљене електричним рецепторима који могу осетити потенцијални плен, укључујући и оне који се крију у песку. Чекићари се првенствено хране пленом на морском дну, као што су ража, главоношци (хоботнице и лигње), ракови и друге ајкуле.

Понашање

Чекићари су агресивни ловци, хране се мањим рибама, хоботницама, лигњама и раковима. Они не траже активно људски плен, али су веома одбрамбени и напашће када их испровоцирају.

Једна група чулних органа су Лорензинијеве ампуле, које омогућавају ајкулама да открију, између осталог, електрична поља која стварају животиње плен.

Повећана осетљивост ампула главе чекића омогућава јој да пронађе свој омиљени оброк, ража, који се обично закопају испод песка.

Њихове широко постављене очи дају им бољи визуелни домет од већине других ајкула. И ширењем својих високо специјализованих чулних органа преко своје широке главе у облику маља, они могу детаљније да скенирају океан у потрази за храном.

Дистрибуција

Морска ајкула се налази широм Атлантског, Индијског и Тихог океана, као и у Средоземном мору.

Видео ајкуле чекићара

Конзервација

Главе чекића су наведене на Црвеној листи Светске уније за заштиту природе (ИУЦН) из 2008. године као угрожене. Статус који је дат овим ајкулама је резултат прекомерног излова и потражње за њиховим перајима, скупом посластицом.

Удомљавање

Већина врста чекићара су прилично мале и сматрају се безопасним за људе. Међутим, огромна величина и жестина великог чекићара га чине потенцијално опасним, иако је забележено неколико напада.

10. Хипопотамус

Кул и занимљиве чињенице о Хипопотамусу

  • Животни век нилског коња је обично 40 до 65 година.
  • Нилски коњи често дремају у води током дана. Подсвесни рефлекс им омогућава да се гурну на површину да дишу без буђења како би могли да спавају без да се удаве. На заласку сунца напуштају воду да пасу, једући до 110 фунти траве сваке ноћи.
  • Нилски коњи не могу да пливају или дишу под водом, а за разлику од већине сисара, толико су густи да не могу да плутају
  • Када се купају на обали, луче масну црвену супстанцу налик зноју која им влажи кожу, одбија воду и штити их од сунца и клица. Ова црвенкаста течност стоји иза мита да се нилски коњи зноје крвљу.
  • Хипопотамус има огромну главу која чини око трећину његове укупне телесне тежине
Нилски коњ

Хипопотамус или нилски коњ (пл: нилски коњи или нилски коњи) је велики полуводени сисар. То је једна од само две постојеће врсте у породици Хиппопотамидае, а друга је мали нилски коњ (Цхоеропсис либериенсис или Хекапротодон либериенсис).  

Ово су огромни биљоједи познати по својим огромним зубима, агресивној природи и миту да се зноје крвљу.  

Они су трећи по величини копнени сисари на свету после слонова и белих носорога. Мужјаци могу достићи дужину од 10.8 до 16.5 стопа и тежити до 9,920 фунти, док женке теже до 3,000 фунти.

Ове мишићаве животиње имају округле трупове и ружичасто-браон тела са водоотпорном кожом од два инча и кратким, чврстим ногама. Можда не изгледају аеродинамично, али нилски коњи могу достићи брзину до 22 миље на сат на копну на кратким удаљеностима.

Понашање

Нилски коњ проводи до 18 сати дневно у води да би се охладио, али када падне мрак, излазе на копно и прате добро утабане стазе до својих хранилишта пре него што се ујутру врате у воду.

Хипопотамус је једна од највећих и најстрашнијих животиња у Африци, јер је познато да су и мужјаци и женке невероватно агресивни.

Нилски коњ има тенденцију да живи у малим стадима који садрже између 10 и 20 јединки које се састоје од женки са својим младима. Крдо предводи доминантни мужјак, који ће жестоко чувати свој део обале реке и од уљеза и од супарничких мужјака, претећи им отварањем својих огромних уста како би открио кљове дуге 18 инча.

Ове друштвене животиње живе у групама које се зову стада или махуне, које обично обухватају око 40 јединки или чак 200. Оне су веома територијалне и користе балегу, област у којој стално каку, да обележе своју територију и комуницирају са другим нилским коњима.

Мужјаци ће користити своје репове да бацају балегу у свим правцима као приказ доминације.

Дистрибуција

Нилски коњи насељавају реке, језера и мангрове мочваре пореклом из подсахарске Африке. Територијални бикови сваки председавају делом воде и групом од пет до тридесет крава и телади.

Иако су историјски нилски коњи некада били пронађени широм Европе и Азије, данас су ограничени на Африку јужно од пустиње Сахаре.

Нилски коњ се увек налази близу воде и преферира подручја близу травњака, где се хране током ноћи.

Храњење нилског коња

Конзервација

Нилски коњи су међу најопаснијим животињама на свету због своје агресивне и непредвидиве природе. Прети им губитак станишта и криволов за њихово месо и слоновачу (псећи зуби). Међународна унија за заштиту природе класификује нилске коње као угрожене изумирањем.

Иако нилски коњ нема много грабежљиваца, угрожен је криволовом због меса, масти и зуба од слоноваче. Остале претње укључују губитак његовог станишта и сукобе између људи и нилског коња.

Пошто се врста споро размножава, претње могу значајно утицати на број популације. Његова процењена број становника је 150,000

Удомљавање

Хипопотамус се може наћи у свим врстама древног афричког фолклора, а његово име на грчком заправо значи „водени коњ“. Нилски коњ због своје агресивне природе не сматра се припитомљеним.

Zakljucak

Не постоје само животиње чија имена почињу на слово Х. Такође, има их много више које ћемо истраживати у наредним чланцима. Међутим, надам се да су информације које сте добили вредне вашег времена.

Препоруке

Енвиронментал Цонсултант at Енвиронмент Го!

Ахамефула Асценсион је консултант за некретнине, аналитичар података и писац садржаја. Оснивач је фондације Хопе Аблазе и дипломирао је менаџмент животне средине на једном од престижних колеџа у земљи. Опседнут је читањем, истраживањем и писањем.

Ostavite komentar

Ваша емаил адреса неће бити објављена. Obavezna polja su označena *